• Două cutremure din luna iunie au ucis cel puțin patru persoane.
  • Energia electrică a fost întreruptă și clădirile au fost avariate în orașul istoric Moxi din prefectura autonomă tibetană Garze.
  • Trei dintre cei decedați erau muncitori la zona pitorească Hailuogou, o rezervație naturală de ghețari și păduri.

Cel puțin 46 de persoane au fost declarate decedate și 16 dispărute în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,8 care a zguduit luni provincia chineză Sichuan (sud-vest), provocând alunecări de teren și zguduind clădirile din capitala provinciei, Chengdu, ale cărei 21 de milioane de locuitori se află deja în stare de izolare COVID-19.

Cutremurul a lovit o zonă muntoasă din comitatul Luding la scurt timp după prânz, a anunțat Centrul rețelelor de cutremure din China. Sichuan, care se află la marginea platoului tibetan, unde se întâlnesc plăcile tectonice, este lovit în mod regulat de cutremure. Două cutremure din luna iunie au ucis cel puțin patru persoane.

Energia electrică a fost întreruptă și clădirile au fost avariate în orașul istoric Moxi din prefectura autonomă tibetană Garze, unde 29 de persoane au fost ucise. Au fost instalate corturi pentru mai mult de 50.000 de persoane care au fost mutate din casele devenite nesigure în urma cutremurului, a anunțat marți agenția oficială de știri Xinhua. Televiziunea de stat CCTV a arătat cum echipele de salvare au scos o femeie care părea nevătămată dintr-o casă prăbușită din Moxi, unde multe dintre clădiri sunt construite dintr-un amestec de lemn și cărămidă. Aproximativ 150 de victime au fost raportate cu diferite grade de rănire.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI

Anterior, autoritățile au raportat 7 morți în comitatul Luding și alți 14 în comitatul vecin Shimian, la sud. Trei dintre cei decedați erau muncitori la zona pitorească Hailuogou, o rezervație naturală de ghețari și păduri. Odată cu decesele, autoritățile au raportat căderi de pietre și pământ de pe versanții munților, care au provocat pagube la case și întreruperi de energie electrică, potrivit CCTV.

O alunecare de teren provocată de cutremur a blocat o autostradă rurală, lăsând-o plină de pietre, a declarat Ministerul pentru Situații de Urgență. Clădirile s-au zguduit în Chengdu, la 200 de kilometri de epicentru. Locuitoarea Jiang Danli a declarat că s-a ascuns sub un birou timp de cinci minute în apartamentul ei de la etajul 31. Mulți dintre vecinii ei s-au grăbit să coboare scările, temându-se de replici.

A fost un cutremur puternic în iunie, dar nu a fost foarte înfricoșător. De data aceasta am fost cu adevărat speriată, pentru că locuiesc la un etaj înalt și trepidațiile m-au amețit, a declarat ea pentru The Associated Press.

Cutremurul și izolarea urmează unui val de căldură și secetă care au dus la penurie de apă și întreruperi de energie electrică din cauza dependenței Sichuanului de energia hidroelectrică. Acest lucru se adaugă la cea mai recentă închidere majoră în cadrul politicii stricte zero-COVID a Chinei. Ultimele două luni din Chengdu au fost ciudate, a declarat Jiang.