- Parlamentarii neozeelandezii doresc să renunţe la numele ţării care aminteşte de perioada colonială şi să adopte un altul.
- „Aotearoa” ar putea fi noul nume, un cuvânt Māori care se referă la norii despre care istoria orală a indigenilor spune că i-au ajutat pe primii navigatori polinezieni să ajungă aici.
- O petiţie pentru redenumirea ţării „Aotearoa” a adunat peste 70.000 de semnături şi va fi analizată de o comisie parlamentară care ar putea recomanda un vot în Parlament, ar putea supune la referendum sau nu ar lua nicio măsură.
Parlamentarii neozeelandezii doresc să renunţe la numele ţării care aminteşte de perioada colonială şi să adopte un altul – Aotearoa, un cuvânt Māori care se referă la norii despre care istoria orală a indigenilor spune că i-au ajutat pe primii navigatori polinezieni să ajungă aici.
Advertisment
În întreaga lume, mai multe ţări îşi regândesc identităţile pentru a răspunde resentimentelor faţă de trecutul lor colonial şi pentru a-şi făuri un nou viitor. În unele cazuri, acest lucru implică schimbarea şefului statului, cum ar fi ruperea legăturilor dintre Barbados şi monarhia britanică. În altele, a însemnat schimbarea numelui oficial, aşa cum a făcut Eswatini în 2018, când conducătorul său absolut a decis că nu mai trebuie să fie cunoscut sub numele de Swaziland. În ultimii ani, Australia şi-a modificat imnul naţional, pentru că nu reflecta istoria sa aborigenă.
În Noua Zeelandă, chestiunea se apropie de final, deoarece o petiţie pentru redenumirea ţării „Aotearoa” a adunat peste 70.000 de semnături şi va fi analizată de o comisie parlamentară care ar putea recomanda un vot în Parlament, ar putea supune la referendum sau nu ar lua nicio măsură, scrie The Wall Street Journal, citat de Mediafax.
Recomandări
„Este o realiniere la locul în care ne aflăm ca naţiune”, a declarat Rawiri Waititi, co-lider al Partidului Māori, un mic partid din Parlament care a susţinut petiţia. „Nu este nimic de care să ne fie frică”.
„Aotearoa” a devenit mai frecventă în vorbirea de zi cu zi
De-a lungul mai multor decenii, „Aotearoa” a devenit mai frecventă în vorbirea de zi cu zi. Apare pe bancnote şi paşapoarte şi este adesea în documentele guvernamentale, fie singură, fie combinat cu Noua Zeelandă. Când SUA şi Noua Zeelandă au emis o declaraţie comună în urma unei întâlniri a liderilor lor în luna mai, aceasta s-a referit la Jacinda Ardern ca prim-ministru al Aotearoa Noua Zeelandă. Māori este una dintre cele trei limbi oficiale din Noua Zeelandă, dar gradul de fluenţă a scăzut vertiginos, o moştenire a politicilor din epoca colonială care au restricţionat utilizarea acesteia.
Ardern salută utilizarea mai largă a denumirii „Aotearoa”, dar o schimbare oficială a numelui nu este explorată de guvern, a declarat o purtătoare de cuvânt a prim-ministrului. Printre cei care sunt în favoarea unui referendum se numără Christopher Luxon, liderul Partidului Naţional de opoziţie, care consideră că este o problemă care nu ar trebui să fie decisă de guvern.
Unii oficiali se tem că schimbarea numelui ţării ar putea afecta industria turismului, deoarece Noua Zeelandă este un brand puternic şi stabilit la nivel internaţional.
„Ar fi ca şi cum BMW s-ar rebrandui ca Bavarian Motors”, a spus primarul oraşului Queenstown.
Autor: Iulian Moșneagu
Partenerii noștri