- În ianuarie 2022 erau zile zile de mare tensiune. Statele Unite ale Americii lansau avertismente repetate cu privire la riscul invadării Ucrainei.
- În Europa, scepticismul era la putere. În acel moment, Washingtonul a ales un mesager convingător, directorul CIA William Burns, care a plecat la Kiev pentru o misiune de ultim moment.
- Toate detaliile sunt publicate într-o carte recent lansată.
O carte relatează cum şeful CIA, William Burns, 66 de ani, l-a convins pe Volodimir Zelenski că Vladimir Putin va invada Ucraina, lucru care avea să se petreacă pe 24 februarie 2022.
Şeful informaţiilor american s-a întâlnit cu liderul Ucrainei, până atunci neîncrezător cu privire la pericolul iminent. În timpul conversaţiei, delegaţia americană a pus pe masă masă dosare secrete, informaţii care l-au făcut pe liderul ucrainean să se răzgândească şi să ia în calcul începerea războiului. Primul dosar avea legătură cu probabilul plan de atac rusesc concentrat pe preluarea bazei Hostomel, nu departe de capitala Kiev. Al doilea se referea la o operaţiune care îl avea în vizor pe însuşi preşedintele: ruşii doreau să-l omoare, pentru a „decapita” ţara şi a facilita cucerirea ei.
Toate aceste detalii apar într-o carte recent lansată, The Fight of His Life: Inside Joe Biden‘s White House, scrisă de Chris Whipple. În zilele următoare invaziei avea să apară vestea unui nucleu cecen trimis la Kiev cu ordin de eliminare a preşedintelui, a unor manevre secrete cu ajutorul unor colaboratori la nivel înalt şi a unor acţiuni de destabilizare.
Burns a zburat şi la Moscova. Era prea târziu
În acele ore s-au elaborat scenarii despre asediul capitalei, despre înaintarea Armatei, despre necesitatea de a se apăra prin orice mijloace. Evoluţia evenimentelor confirmă avertismentul lui Burns, un diplomat cu multă experienţă, care zburase la Moscova pentru a evita ce era mai rău. Dar Vladimir Putin hotărâse deja soarta Ucrainei.
Cu toate acestea, acele contacte moscovite au deschis un canal de comunicare neîntrerupt şi util. Confirmarea stă în cuvintele rostite recent de Serghei Narîşkin, şeful spionajului extern, care a avut o întâlnire cu omologul său, la Ankara, în noiembrie, iar o nouă întâlnire este posibilă.
„Nu putem exclude”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, „această formă de dialog are sens”, mai spune omul lui Putin.