• Merrick Garland a anunțat numirea unui consilier special care să se ocupe de documentele clasificate.
  • În garajul lui Joe Biden a fost găsit un număr mic de acte clasificate ale administraţiei Obama-Biden.
  • Biden se apără și spune că „nu e ca și cum actele stăteau în stradă” .

Președintele Joe Biden este în mijlocul unei anchete penale demarate de Departamentul de Justiție, după descoperirea a două seturi de documente clasificate. Noua anchetă vine în timp ce departamentul de Justiție îl investighează și pe Trump pntru reținerea neautorizată a unor materialel de securitate națională și obstrucționarea justiției. Ca și în cazul Trump, Procurorul general numește un consilier special care se va ocupa de caz.

Sunt aici astăzi pentru a anunța numirea lui Robert Hur ca consilier special în conformitate cu reglementările Departamentului de Justiție care reglementează astfel de chestiuni.” , potrivit lui Merrick Garland, procuror general al SUA.

Primul set de documente din administrație Obama-Biden este găsit, într-un birou privat, din Washington,
pe 2 noiembrie 2021. Se întâmpla în plin scandal privind anchetarea lui Trump. Biroul consilierului Casei Albe notifică Arhivele Naționale. Două zile mai târziu, Arhivele Naționale anunță Ministerul de Justiție.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Pe 9 noiembrie, FBI a început o evaluare în conformitate cu protocoalele standard pentru a înțelege dacă informațiile clasificate au fost manipulate greșit. Două luni mai tâziu, președintele Biden era intrigat de gestul iresponsabil” al lui Trump de a păstra înformații clasificate la reședință.

Joe Biden: Cum s-a putut întâmpla asta? Cum poate cineva să fie atât de iresponsabil? M-am gândit: ce informații ar putea să fie acolo care să compromită surse și metode. Prin asta, mă gândesc la numele unor oameni care au ajutat etc. Și cred că este total iresponsabil” . , comentat Biden.

Al doilea set de documente este descoperit în garajul său din Delaware. Avocații președintelui spun că acestea ar fi putut ajunge acolo în cursul tranziției din 2017. După ce apar în presă informațiile, Biden
recunoaște, dar se apără spunând că mașina sa, Corvette, era într-un garaj închis.

Analistul de Associated Press, Eric Tucker explică diferențe juridice reale semnificative față de ceea ce știm despre investigația Trump și investigația Biden.

De exemplu, Departamentul de Justiție, FBI-ul a trebuit să meargă la Mar-a-Lago pentru a confisca cutii și cutii cu documente pe care reprezentanții lui Trump refuzaseră să le dea înapoi și nu recunoscuseră că le aveau. Aici, administrația Biden, Casa Albă a spus că avocații personali ai președintelui Biden au dat Arhivelor și au predat Departamentului de Justiție documentele care se găsesc după ce le-a găsit. Deci, asta este o diferență semnificativă. Departamentul de Justiție în cazul Trump spune că investighează o posibilă obstrucție a justiției. Nu am auzit că există vreun fel de acuzație similară în ceea ce privește Casa Albă și Joe Biden.” , potrivit lui Eric Tucker de la Associated Press.

Ai auzit una dintre diferențele între cele două cazuri. Marga Nițu, editor Aleph News, vine și cu alte detalii.