• Statele Unite respectă formal politica O singură Chină, dar au încălcat-o în mod repetat în practică prin demonstrații oficiale.
  • Scopul formal al călătoriei lui Pelosi în Taiwan nu este încă pe deplin clar.
  • Ca răspuns la călătoria lui Pelosi, China a dat startul unor exerciții pe scară largă în jurul Taiwanului.

Institutul American din Taiwan – ambasada de facto a SUA pe insulă, a indicat că deplasarea face parte din călătoria mai amplă a parlamentarilor în Asia, Markey și colegii săi urmând să discute despre legăturile dintre SUA și Taiwan, securitate, comerț și investiții, lanțuri de aprovizionare globale, climă și alte chestiuni, potrivit RIA Novosti.

Televiziunea TVBS News din Taiwan a surprins imagini cu avionul militar care îi transporta pe legislatori la aterizare și a indicat că delegația se va întâlni cu președintele Tsai Ing-wen, cu ministrul de externe Joseph Woo și cu alți oficiali de rang înalt.

Parlamentarii au fost transportați de un Boeing C-40 Clipper al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite și au călătorit spre Taiwan de pe un aeroport situat la vest de Tokyo, Japonia, potrivit serviciilor de urmărire a zborurilor.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Tensiunile dintre China și SUA au crescut la sfârșitul lunii trecute, după ce mass-media a dezvăluit că președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, care ar fi a treia pe lista pentru președinție dacă Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris ar păți ceva, plănuia să viziteze Taiwanul în cadrul unui turneu regional.

Republica Populară consideră insula ca fiind teritoriul său suveran și ca un teritoriu destinat reunificării oficiale cu partea continentală, în conformitate cu modelul O țară – două sisteme. China detestă toate eforturile oficialilor americani de a se întâlni cu oficialii taiwanezi, considerându-le o încălcare a politicii O singură Chină care stă la baza relațiilor dintre China și SUA – care cere Washingtonului să se abțină de la recunoașterea statutului de autonomie al Taiwanului.

Statele Unite respectă formal politica O singură Chină, dar au încălcat-o în mod repetat în practică prin demonstrații oficiale, cum ar fi turneul lui Pelosi, prin eforturi de a include Taiwanul în cadrul unor evenimente diplomatice găzduite de SUA, cum ar fi forumul pentru democrație de anul trecut, și prin furnizarea de echipamente militare de miliarde de dolari către Taipei, în ciuda angajamentelor oficiale luate față de Beijing de a nu face acest lucru.

În timpul vizitei, Pelosi le-a ținut o prelegere oficialilor taiwanezi cu privire la importanța pe care președintele Benjamin Franklin o acordă libertății și democrației (părintele fondator al SUA nu a fost niciodată președinte) și a oferit o salată de cuvinte despre modul în care libertatea și democrația… securitatea, economia, securitatea, economia și, din nou, toate sunt – și guvernarea sunt legate.

Ca răspuns la călătoria lui Pelosi, China a dat startul unor exerciții pe scară largă în jurul Taiwanului și i-a aplicat sancțiuni personale deputatului și familiei sale. De asemenea, RPC a înghețat legăturile cu SUA în opt domenii, inclusiv cooperarea în domeniul schimbărilor climatice, al criminalității transnaționale și al dialogului între militari.