• Marea Britanie a declarat că una dintre dronele sale Reaper a urmărit și a ucis un membru ISIS care se afla pe o motocicletă în nordul Siriei.
  • Atacul extrem de rar a avut loc în apropierea graniței cu Turcia, într-o zonă controlată de Armata Națională Siriană susținută de Turcia.
  • Identitatea membrului ISIS nu a fost declarată în mod oficial, iar autoritățile se pare că au preluat cadavrul bărbatului și motocicleta.

Marea Britanie a declarat că una dintre dronele sale Reaper a urmărit și a ucis un membru ISIS care se afla pe o motocicletă în nordul Siriei. Atacul extrem de rar a avut loc în apropierea graniței cu Turcia, într-o zonă controlată de Armata Națională Siriană susținută de Turcia.

Acesta este doar al treilea atac britanic din acest an, în condițiile în care Royal Air Force continuă să efectueze patrule de recunoaștere armată în cadrul intervenției militare în curs de desfășurare a coaliției globale împotriva Statului Islamic, în cadrul operațiunii Shader.

Luni, 10 octombrie, o aeronavă teleghidată Reaper, înarmată cu rachete Hellfire, a urmărit și, atunci când a fost sigur să facă acest lucru fără a reprezenta un risc pentru civili, a ucis cu succes un astfel de terorist care se afla pe o motocicletă în nordul Siriei, în apropiere de Hamman At Turkumen”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Identitatea membrului ISIS nu a fost declarată în mod oficial, iar autoritățile se pare că au preluat cadavrul bărbatului și motocicleta. Se pare că nici o altă persoană nu a fost ucisă sau rănită.

Doi foști lideri de rang înalt ai ISIS, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi și Abu Bakr al-Baghdadi, au fost de asemenea uciși în anii precedenți la câțiva kilometri de granița cu Turcia. Anul trecut, Ministerul britanic al Apărării a dezvăluit că a ucis un traficant de arme al grupării Stat Islamic într-un atac de precizie cu dronă, dar grupul britanic pentru drepturile omului Reprieve a acuzat Marea Britanie de ucidere cu țintă precisă”.

Organizația Reprieve a cerut miniștrilor să explice de ce atacul a fost considerat necesar, după ce a spus că anunțul lui nu a fost anunțat în Camera Comunelor, ci a fost anunțat în liniște pe site-ul Ministerului Apărării.

Ministerul Apărării afirmă că politica sa este solidă, că operează în conformitate cu reguli stricte de angajare și că respectă pe deplin dreptul internațional. Cu toate acestea, în 2015, în urma unui atac anterior cu drone de acest tip, premierul de atunci, David Cameron, a declarat că este important să vin în fața Camerei și să explic de ce cred că este necesar și justificat”.

Ministrul apărării, Ben Wallace, a declarat anul trecut, când a fost întrebat dacă este pregătit să ia în considerare lansarea unor atacuri cu drone în Afganistan: Voi face tot ceea ce trebuie să fac pentru a proteja viețile cetățenilor și interesele noastre și ale aliaților noștri atunci când vom fi chemați să facem acest lucru, oriunde ar fi”.

Forțele Democratice Siriene au emis joi un comunicat pentru a aduce un omagiu celor cinci luptători ai lor care au murit în urma unui presupus bombardament turcesc în Ain Issa, la aproximativ 30 de kilometri de locul în care lovitura britanică de luni l-a ucis pe liderul ISIS. Turcia a afirmat că a ucis mai multe forțe ale FDS în Siria în ultimele zile, dar nu este clar dacă printre acestea se numără și cei cinci luptători anunțați morți de FDS.

Turcia și mercenarii săi sirieni au desfășurat două operațiuni militare majore împotriva FDS în nordul Siriei începând din 2018. Ministerul Apărării a fost contactat pentru comentarii.