• Armata rusă a anunţat sâmbătă numirea unui nou comandant al ,,operaţiunii sale militare speciale” din Ucraina.
  • Asta după o serie de eşecuri majore pe teren şi semne de nemulţumire tot mai mare în rândul elitelor cu privire la desfăşurarea conflictului.
  • Numirea lui Surovikin, care împlineşte 55 de ani pe 11 octombrie, este cea mai recentă promovare dintr-o carieră militară care a început în 1983.

Ministerul rus al Apărării a anunţat numirea unui nou comandant pentru ceea ce numeşte ,,operaţiunea sa militară specială” din Ucraina, potrivit presei ruse de stat.

Ministerul a precizat că ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a aprobat numirea generalului Serghei Surovikin în funcţia de comandant al ,,Grupării comune de forţe” a Rusiei în Ucraina, conform CNN.

Agenţia de ştiri de stat rusă TASS a declarat că purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konashenkov, a făcut anunţul sâmbătă.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cine este Surovikin?

Numirea lui Surovikin, care împlineşte 55 de ani pe 11 octombrie, este cea mai recentă promovare dintr-o carieră militară care a început în 1983. El a servit în mai multe conflicte şi s-a confruntat cu sancţiuni din partea Uniunii Europene.

Surovikin şi-a început cariera în Afganistan înainte de a comanda o unitate în cel de-al doilea război cecen. De asemenea, a fost şeful Direcţiei Operaţionale Principale a Statului Major General al Forţelor Armate Ruse.

A comandat mai multe divizii motorizate şi a avut un rol esenţial în operaţiunile Rusiei din Siria, când avioanele de luptă ruseşti au provocat distrugeri pe scară largă în zonele controlate de rebeli. În 2017, a fost numit comandant-şef al Forţelor Aerospaţiale Ruse şi a fost promovat general de armată anul trecut.

În timp ce se afla în Siria, a primit titlul de Erou al Federaţiei Ruse.

El a fost sancţionat de Uniunea Europeană în luna februarie a acestui an în calitatea sa de şef al Forţelor Aerospaţiale în timpul invaziei ruseşti în Ucraina.