• Un tribunal din Arabia Saudită a condamnat o femeie la 45 de ani de închisoare pentru postări pe rețelele de socializare, a anunțat un grup de apărare a drepturilor omului, în cel mai recent exemplu de represiune împotriva femeilor activiste care a urmat vizitei președintelui american Joe Biden în Regat.
  • DAWN a declarat că se știu puține lucruri despre Qahtani sau despre ceea ce spun postările sale pe rețelele de socializare și că continuă să investigheze cazul ei.
  • Condamnarea lui Qahtani a venit la câteva săptămâni după ce Salma al-Shehab, mamă a doi copii și doctorandă la Universitatea Leeds din Marea Britanie, a fost condamnată la 35 de ani de închisoare pentru că a urmărit și a dat retweet unor disidenți și activiști pe Twitter.

Un tribunal din Arabia Saudită a condamnat o femeie la 45 de ani de închisoare pentru postări pe rețelele de socializare, a anunțat un grup de apărare a drepturilor omului, în cel mai recent exemplu de represiune împotriva femeilor activiste care a urmat vizitei președintelui american Joe Biden în Regat.

Nourah bint Saeed al-Qahtani a fost condamnată probabil în cursul săptămânii trecute” de către Tribunalul Penal Specializat din Arabia Saudită pentru acuzațiile de „utilizarea internetului pentru a rupe țesutul social (saudit)” și încălcarea ordinii publice prin utilizarea mijloacelor de comunicare socială”, a precizat organizația DAWN, cu sediul la Washington, într-un comunicat, citând documente judiciare.

Biroul de presă al guvernului saudit nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

DAWN a declarat că se știu puține lucruri despre Qahtani sau despre ceea ce spun postările sale pe rețelele de socializare și că continuă să investigheze cazul ei.

Condamnarea lui Qahtani a venit la câteva săptămâni după ce Salma al-Shehab, mamă a doi copii și doctorandă la Universitatea Leeds din Marea Britanie, a fost condamnată la 35 de ani de închisoare pentru că a urmărit și a dat retweet unor disidenți și activiști pe Twitter.

Ultimele cazuri au apărut după ce Biden a citat preocupările legate de drepturile omului, un punct sensibil major în relațiile dintre Washington și aliatul său tradițional Riad, în timpul întâlnirii sale cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman în iulie.

Washingtonul a declarat săptămâna trecută că a exprimat îngrijorări semnificative” față de Arabia Saudită în legătură cu condamnarea lui Shehab, care a inclus o interdicție de călătorie de 34 de ani pentru tweet-urile sale.

Cazurile Qahtani și Shehab au evidențiat o represiune a disidenței condusă de prințul Mohammed, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, chiar dacă acesta a susținut reforme, cum ar fi autorizarea femeilor de a conduce vehicule și a promovat proiecte pentru crearea de locuri de muncă.

Rudele prizonierilor politici saudiți au sperat inițial că vizita lui Biden va contribui la eliberarea celor dragi care au fost încarcerați în cadrul represiunii.

Abdullah al-Aoudh, director de cercetare pentru regiunea Golfului la DAWN, a declarat că, atât în cazul Shebab, cât și în cazul Qahtani, autoritățile saudite au folosit legi abuzive” pentru a viza și pedepsi cetățenii saudiți pentru că au criticat guvernul pe Twitter.

Dar aceasta este doar jumătate din poveste, deoarece chiar și prințul moștenitor nu ar permite astfel de sentințe răzbunătoare și excesive dacă ar simți că aceste acțiuni ar fi întâmpinate cu o cenzură semnificativă din partea Statelor Unite și a altor guverne occidentale. În mod clar, nu sunt”, a declarat Aoudh în declarația DAWN.

Oficialii saudiți spun că regatul nu are prizonieri politici. Avem prizonieri în Arabia Saudită care au comis infracțiuni și care au fost judecați de instanțele noastre și au fost găsiți vinovați”, a declarat luna trecută ministrul de stat pentru afaceri externe, Adel al-Jubeir, pentru Reuters.

Ideea că aceștia ar fi descriși drept prizonieri politici este ridicolă”, a adăugat el.

Tensiunile legate de situația drepturilor omului din Arabia Saudită, țară bogată în petrol, au tensionat legăturile acesteia cu Statele Unite, inclusiv în ceea ce privește drepturile femeilor și uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018 în consulatul saudit din Istanbul.