• China nu ar trebui să facă acest lucru”, a adăugat Stoltenberg.
  • Statele Unite și alți aliați au transmis atât de clar că acest lucru nu ar trebui să se întâmple”.
  • Atât Stoltenberg, cât și von der Leyen și-au exprimat, de asemenea, scepticismul cu privire la un document de poziție în 12 puncte publicat de China cu privire la o soluționare politică a crizei ucrainene”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis vineri un avertisment public către China: Nu trimiteți arme în Rusia.

În ceea ce privește chestiunea livrărilor de sprijin militar din partea Chinei către Rusia, nu am văzut nicio livrare efectivă de ajutor letal”, a declarat Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă în capitala estoniană Tallinn, cu ocazia împlinirii unui an de la invazia rusă în Ucraina.

Dar, a adăugat el, ceea ce am văzut sunt semne și indicii că China ar putea plănui și lua în considerare furnizarea de ajutor militar Rusiei”. Informații recente ale serviciilor de informații americane indică faptul că acesta ar putea fi cazul.

Recomandări

SZIJJARTO ÎI APĂRĂ PE RUȘI
THE ECONOMIST ÎI IA INTERVIU LUI SCHOLZ
VON DER LEYEN NU RENUNȚĂ LA MELONI
CHINA ORGANIZEAZĂ EXERCIȚII MILITARE
FERRARI PREGĂTEȘTE UN MODEL UNIC
SFÂNTUL MILENIAL

China nu ar trebui să facă acest lucru”, a adăugat Stoltenberg, pentru că acest lucru va însemna să sprijine un război ilegal de agresiune, încălcând dreptul internațional și încălcând Carta ONU”. Vorbind alături de premierul estonian Kaja Kallas și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șeful NATO a declarat că alianța monitorizează îndeaproape activitățile Chinei.

Trimiterea de către China a unui ajutor letal către Moscova, a avertizat Stoltenberg, ar fi o greșeală foarte mare – este foarte grav”. Statele Unite și alți aliați au transmis atât de clar că acest lucru nu ar trebui să se întâmple”.

Atât Stoltenberg, cât și von der Leyen și-au exprimat, de asemenea, scepticismul cu privire la un document de poziție în 12 puncte publicat de China cu privire la o soluționare politică a crizei ucrainene”.

Beijingul, a declarat secretarul general al NATO, nu are prea multă credibilitate, deoarece nu a fost capabil să condamne invazia ilegală a Ucrainei”. Cu doar câteva zile înainte de invazie, a precizat el, președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin au semnat un acord de parteneriat fără limite”. Între timp, președintele Comisiei a încadrat propunerea chineză drept nu un plan de pace, ci principii pe care le-au împărtășit”.