• Miercuri, președintele rus Vladimir Putin l-a primit pe cel mai înalt oficial de politică externă al Partidului Comunist Chinez – Wang Yi.
  • Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că orice implicare a Chinei în efortul de război al Kremlinului ar fi o problemă serioasă”.
  • Stoltenberg a subliniat că, deși NATO nu este parte” în conflictul din Ucraina.

Șeful NATO a declarat miercuri că alianța militară a văzut unele semne” că China ar putea plănui să sprijine Rusia în războiul din Ucraina și a îndemnat ferm Beijingul să renunțe la ceea ce ar fi o încălcare a dreptului internațional.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, de asemenea, într-un interviu pentru The Associated Press, că alianța, deși nu este parte a războiului, va sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie”. Întrebat dacă NATO are vreun indiciu că China ar putea fi pregătită să furnizeze arme sau alt tip de sprijin pentru războiul din Rusia, Stoltenberg a spus: Am văzut unele semne că ar putea plănui acest lucru și, bineînțeles, aliații NATO, Statele Unite, au avertizat împotriva acestui lucru, pentru că este ceva ce nu ar trebui să se întâmple. China nu ar trebui să susțină războiul ilegal al Rusiei”.

Stoltenberg a declarat că o potențială asistență chineză ar echivala cu acordarea de sprijin (direct) pentru o încălcare flagrantă a dreptului internațional și, bineînțeles, (în calitate de) membru al Consiliului de Securitate al ONU, China nu ar trebui să sprijine în niciun fel încălcarea Cartei ONU sau a dreptului internațional”.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Miercuri, președintele rus Vladimir Putin l-a primit pe cel mai înalt oficial de politică externă al Partidului Comunist Chinez – Wang Yi – ceea ce a stârnit îngrijorarea în Occident că Beijingul ar putea fi pregătit să ofere Moscovei un sprijin mai puternic în războiul de aproape un an.

China a refuzat în mod evident să critice invazia Ucrainei, în timp ce a reluat afirmația Moscovei potrivit căreia SUA și NATO sunt vinovate pentru provocarea Kremlinului. China, Rusia și Africa de Sud organizează săptămâna aceasta exerciții navale în Oceanul Indian. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că orice implicare a Chinei în efortul de război al Kremlinului ar fi o problemă serioasă”. Legăturile dintre China și SUA sunt foarte tensionate din cauza Taiwanului și a altor probleme.

Stoltenberg a vorbit cu The Associated Press la Varșovia, după o reuniune a celor nouă membri ai flancului estic al NATO cu președintele american Joe Biden pe tema securității regiunii.

El a subliniat că, deși NATO nu este parte” în conflictul din Ucraina, sarcinile sale sunt să se asigure că Ucraina prevalează” și să împiedice ca acest război să escaladeze dincolo de Ucraina și să devină un război în toată regula între Rusia și NATO”. El a spus că principalul mesaj al reuniunii de la Varșovia a fost că vom oferi sprijin Ucrainei atât timp cât va fi nevoie”.