• Președintele american Joe Biden spune că l-a avertizat pe președintele chinez Xi Jinping că ar fi o „greșeală gigantică” să încalce sancțiunile impuse Rusiei după invazia acesteia în Ucraina.
  • Președintele american a declarat că a vorbit cu Xi după ce liderul chinez s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din februarie.
  • Rusia și-a atacat vecinul la scurt timp după aceea.

Președintele american Joe Biden spune că l-a avertizat pe președintele chinez Xi Jinping că ar fi o „greșeală gigantică” să încalce sancțiunile impuse Rusiei după invazia acesteia în Ucraina.

Președintele american a declarat că a vorbit cu Xi după ce liderul chinez s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din februarie. Rusia și-a atacat vecinul la scurt timp după aceea.

Biden a făcut aceste comentarii în cadrul unui interviu acordat postului american CBS, difuzat duminică.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

„Am spus: Dacă credeți că americanii și alții vor continua să investească în China pe baza faptului că ați încălcat sancțiunile impuse Rusiei, cred că faceți o greșeală uriașă. Dar asta este decizia pe care trebuie să o luați voi’”, a spus liderul american.

Apelul nu a fost pentru a-l amenința” pe președintele chinez, ci pentru a-l avertiza cu privire la consecințele ignorării sancțiunilor occidentale, a precizat Biden. Până în prezent, nu există nici un indiciu că au prezentat arme sau alte lucruri pe care Rusia le-a dorit”, a spus Biden despre China.

Lumea unipolară

Relațiile lui Putin cu Occidentul continuă să se destrame din cauza războiului său din Ucraina. După ce Kremlinul a trimis trupe la 24 februarie, Occidentul a introdus sancțiuni fără precedent împotriva Moscovei.

China a aruncat Rusiei un colac de salvare economică de la invazie, dar mișcările au adus beneficii și Beijingului. China s-a poziționat ca o piață alternativă pentru bunurile rusești și ca un client important pentru combustibilul rusesc ieftin.

Săptămâna trecută, Putin i-a denunțat pe cei care au încercat să creeze o lume unipolară” și și-a exprimat aprecierea față de Xi pentru poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în legătură cu criza ucraineană”.

La ultima lor întâlnire din februarie, Xi i-a promis lui Putin că relația dintre Rusia și China va fi fără limite”. Dar la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai de săptămâna trecută din Uzbekistan, Putin a recunoscut că Xi și-a exprimat „întrebări și îngrijorări” cu privire la ceea ce Rusia numește operațiunea sa militară specială” din Ucraina.

În alte comentarii din timpul interviului amplu de la CBS, Biden l-a presat pe Putin să nu folosească arme nucleare tactice sau chimice după o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă, după ce Ucraina a lansat contraofensive.

Biden a declarat, de asemenea, că pandemia COVID-19 din Statele Unite s-a încheiat” și a prezis că administrația sa va domoli inflația – principalul motiv pentru ratingul său slab de aprobare și motivul pentru care republicanii cred că pot prelua controlul Congresului la viitoarele alegeri de la jumătatea mandatului din noiembrie. Vom avea controlul asupra inflației”, a promis liderul american.