• Eforturile de recuperare a rămășițelor împrăștiate ale balonului în Oceanul Atlantic s-au încheiat vinerea trecută.
  • Pe măsură ce balonul a zburat deasupra teritoriului american, cel puțin două avioane au adunat informații despre caracteristicile și traiectoria acestuia.
  • Oficialii au explicat că nu au putut doborî balonul deasupra uscatului.

Departamentul american al Apărării a publicat o imagine realizată de un aviator în timp ce survola balonul chinezesc doborât la începutul acestei luni. Selfie-ul a fost realizat din cabina de pilotaj a unui avion de spionaj U-2, în timp ce liderii militari urmăreau evoluția balonului de mare altitudine deasupra părții continentale a SUA.

Beijingul a susținut că balonul a fost o navă meteorologică care a ieșit din curs. Washingtonul spune că balonul făcea parte dintr-un vast program chinezesc de colectare de informații.

Pe măsură ce balonul a zburat deasupra teritoriului american, cel puțin două avioane au adunat informații despre caracteristicile și traiectoria acestuia.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a declarat la începutul acestei luni că zborurile au dezvăluit că balonul era capabil să desfășoare operațiuni de colectare de informații prin satelit”.
Oficialii au luat cunoștință pentru prima dată de existența balonului atunci când acesta a intrat în spațiul aerian al Alaskăi, la 28 ianuarie.

Avioanele de vânătoare aparținând Comandamentului nord-american de apărare aerospațială (NORAD) – o operațiune comună a SUA și Canadei – au identificat obiectul străin, dar armata nu l-a doborât la momentul respectiv.

Oficialii au explicat că nu au putut doborî balonul deasupra uscatului, deoarece dimensiunea sa și probabilitatea de a produce un câmp de resturi reprezentau o amenințare pentru civilii de la sol.

Un oficial din domeniul apărării a declarat la începutul acestei luni că balonul era la fel de înalt ca Statuia Libertății și că avea o încărcătură de mărimea unui avion de pasageri”. Imaginea publicată miercuri a fost realizată cu o zi înainte ca balonul să fie doborât în largul coastei Carolinei de Sud, pe 4 februarie. Se pare că fotografia a căpătat un statut de legendă” în interiorul Pentagonului.

Balonul ar fi plutit la 18.200 m în aer. Avioanele de recunoaștere și supraveghere cu un singur loc, supranumite Dragon Lady, au fost pilotate anterior de CIA. Piloților li se cere să poarte costume presurizate complete, similare cu cele purtate de astronauți.

Eforturile de recuperare a rămășițelor împrăștiate ale balonului în Oceanul Atlantic s-au încheiat vinerea trecută. Bucăți din resturi, inclusiv încărcătura utilă a acestuia, au fost recuperate și sunt studiate, a declarat adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh.