• Armata americană a declarat că navele Marinei și ale Gărzii de Coastă care au cercetat marea timp de aproape două săptămâni au părăsit zona.
  • Armata americană este de părere că a colectat toți senzorii și electronicele prioritare ale balonului chinezesc.
  • Celelalte trei obiecte erau cel mai probabil baloane legate de companii private, instituții de recreere sau de cercetare.

Statele Unite au declarat vineri că au încheiat cu succes eforturile de recuperare în largul Carolinei de Sud pentru a colecta senzori și alte resturi de la un presupus balon de supraveghere chinezesc doborât de un avion de vânătoare american pe 4 februarie, iar anchetatorii analizează acum măruntaiele” acestuia.

Însă autoritățile americane și canadiene au anunțat, de asemenea, că au anulat căutările a trei obiecte neidentificate doborâte la sfârșitul săptămânii trecute, fără a localiza niciun rest. Președintele Joe Biden a declarat în această săptămână că, potrivit comunității de informații americane, celelalte trei obiecte erau cel mai probabil baloane legate de companii private, instituții de recreere sau de cercetare – nu de programul de spionaj al Chinei.

Ultimele resturi de la balonul chinezesc, care a fost doborât de o rachetă Sidewinder, se îndreaptă spre un laborator al FBI din Virginia pentru a fi analizate, a declarat Comandamentul de Nord al armatei americane. Reuters a fost prima care a raportat încheierea eforturilor de recuperare a balonului suspectat de spionaj chinezesc, care au fost oprite joi.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Este o cantitate semnificativă (de material recuperat), inclusiv structura încărcăturii utile, precum și o parte din componentele electronice și optice, iar toate acestea se află acum la laboratorul FBI din Quantico”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Kirby a declarat că Statele Unite au aflat deja multe despre balon observându-l în timp ce zbura deasupra Statelor Unite. Vom afla și mai multe, credem noi, aruncând o privire la măruntaiele din interiorul acestuia și văzând cum a funcționat și de ce era capabil”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă.

Armata americană a declarat că navele Marinei și ale Gărzii de Coastă care au cercetat marea timp de aproape două săptămâni au părăsit zona. Perimetrele de siguranță aeriană și maritimă au fost ridicate”, a precizat Comandamentul de Nord într-un comunicat.

Armata americană a declarat că este de părere că a colectat toți senzorii și electronicele prioritare rămase de la balonul chinezesc, precum și secțiuni mari din structura sa, elemente care ar putea ajuta oficialii de contrainformații să determine modul în care Beijingul ar fi putut colecta și transmite informații de supraveghere.