• FBI examinează obiectele, despre care SUA afirmă că au fost folosite pentru a spiona situri militare sensibile.
  • Oficialii americani au declarat că balonul de mare altitudine provenea din China și era folosit pentru supraveghere.
  • China a spus că era doar un dirijabil de monitorizare a vremii care s-a rătăcit.

Senzorii unui presupus balon spion chinezesc doborât după ce a traversat SUA au fost recuperați din Oceanul Atlantic, anunță armata americană. Echipele de căutare au găsit resturi semnificative de la fața locului, inclusiv toate piesele prioritare de senzori și electronice identificate”, a precizat Comandamentul de Nord al SUA.

SUA au mai doborât alte trei obiecte de la primul, pe 4 februarie. Secțiuni mari ale structurii” au fost de asemenea recuperate luni în largul coastelor Carolinei de Sud, spun oficialii militari.

Aproximativ 9-12 metri din rețeaua de antene a balonului se numără printre obiectele găsite, potrivit CBS, partenerul american al BBC. Oficialii americani au declarat că balonul de mare altitudine provenea din China și era folosit pentru supraveghere, dar China a spus că era doar un dirijabil de monitorizare a vremii care s-a rătăcit.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

De la acest prim incident, avioanele de vânătoare americane au mai doborât alte trei obiecte la mare altitudine în tot atâtea zile – deasupra Alaskăi, a teritoriului canadian Yukon și a lacului Huron de la granița dintre SUA și Canada.

În cazul atacului de la Lacul Huron, prima rachetă Sidewinder lansată de avionul de luptă american F-22 și-a ratat ținta și a explodat într-un loc necunoscut, a relatat presa americană, citând surse militare. A doua rachetă a atins ținta, potrivit rapoartelor.

Fiecare rachetă Sidewinder costă peste 400.000 de dolari. Oficialii au declarat că obiectele neidentificate care se deplasează lent, care au fost toate mai mici decât balonul inițial, ar putea fi dificil de țintit pentru piloții militari.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni că celelalte trei obiecte au fost doborâte din lipsă de precauție”. Ele nu reprezentau nicio amenințare directă pentru oamenii de la sol”, dar au fost distruse pentru a ne proteja securitatea, interesele și siguranța zborurilor”, a spus el.

Balonul doborât deasupra Carolinei de Sud a fost descris de oficiali ca fiind de mărimea a trei autobuze. Al doilea obiect, deasupra Alaskăi, a fost descris de oficiali ca fiind de mărimea unei mașini mici”. Al treilea obiect, deasupra Yukonului, era cilindric”. Iar al patrulea, deasupra statului Michigan, a fost descris ca fiind octogonal”, cu sfori atașate.