• În această dimineață, o mașină s-a izbit frontal de gardul Ambasadei Rusiei.
  • Șoferul a murit în urma incidentului.
  • Şoferul identificat era Bogdan Drăghici, preşedintele asociaţiei „T.A.T.A.”.

UPDATE

Precizări de presă privind incidentul regretabil din dimineața de 6 aprilie 2022:

Ministerul Afacerilor Externe respinge luarea de poziție de astăzi a Ambasadei Federației Ruse la București în urma incidentului regretabil care a avut loc în această dimineață. Astfel, MAE consideră ca pripită și complet nepotrivită și inoportună calificarea în orice fel a acestui incident.

MAE respinge, totodată, orice atribuire de context sau de semnificație politică a acestui incident tragic și face apel ca Ambasada Federației Ruse să manifeste reținere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităților responsabile. Până la finalizarea anchetei și comunicarea rezultatelor acesteia de către autoritățile române competente, orice fel de ante-pronunțări reprezintă doar speculații nefondate.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

MAE evidențiază, în mod special, că nu a fost afectată integritatea personalului Ambasadei Federației Ruse în România și a clădirii acesteia.

MAE atrage atenția că instituțiile responsabile din România au dispus, încă din data de 24 februarie 2022, ca dispozitivul de pază și protecție alocat Ambasadei Federației Ruse să fie suplimentat. În plus, la 5 martie, a fost dispusă o nouă măsură de consolidare a efectivelor de protecție a Ambasadei Federației Ruse, prin alocarea unui noi echipe de patrulare, sprijin și intervenție.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că aceste măsuri de suplimentare a efectivelor de protecție au fost dispuse inclusiv pentru a veni, în mod operativ, în întâmpinarea solicitărilor Ambasadei Federației Ruse.

MAE reiterează, și cu acest prilej, condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei, fiind comise în zone din Ucraina aflate sub ocupația forțelor armate ruse la momentul comiterii lor. România consideră că este foarte important ca toți cei care au comis aceste fapte să fie investigați, aduși în fața justiției și să răspundă pentru faptele lor.

Știre inițială

Potrivit Poliţiei Capitalei, o mașină a intrat în gardul Ambasadei Rusiei miercuri dimineaţă, în jurul orei 6.00. Mașina a părăsit şoseaua şi s-a lovit de gardul reprezentanţei diplomatice.

Şoferul identificat era Bogdan Drăghici, preşedintele asociaţiei „T.A.T.A.”. În urma impactului, acesta a decedat şi a fost nevoie de intervenţia pompierilor, pentru a stinge incendiul izbucnit. 

„Şi eu sunt ucrainean, a scris, pe Facebook, Drăghici, în ultimul mesaj înaintea accidentului, declarându-se, astfel, duşman al Rusiei.

Bogdan Drăghici s-a confruntat cu acuzaţii grave de-a lungul timpului

Drăghici s-a confruntat cu acuzaţii grave, după ce, în urmă cu câţiva ani, şi-ar fi violat fiica. El a şi fost reţinut. Drăghici a devenit cunoscut acum 10 ani, odată cu o campanie în care a militat ca taţii să se poată interna alături de copii, în spital, la fel ca mamele.

Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, în vederea stabilirii cauzelor şi a condiţiilor în care s-a produs acest eveniment.

„În această dimineaţă, în jurul orei 06.00, a fost sesizat un eveniment în care a fost implicat un autoturism care a părăsit şoseaua şi s-a lovit de gardul unei reprezentanţe diplomatice. Conducătorul auto este decedat şi a fost nevoie de intervenţia colegilor pompieri pentru a stinge incendiul manifestat la autoturism”, a transmis Poliţia Capitalei.