• Teheranul este capabil din punct de vedere tehnic să fabrice o bombă nucleară, dar nu a decis încă dacă va construi una, a declarat duminică un consilier de rang înalt al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, pentru serviciul în limba arabă al Al Jazeera.
  • La aproximativ un an de la începerea politicii de presiune maximă” a lui Trump asupra Iranului, Teheranul a început să încalce restricţiile nucleare ale pactului.
  • Kharrazi a declarat că Teheranul nu va negocia niciodată cu privire la programul său de rachete şi la politica regională, aşa cum cer Occidentul şi aliaţii săi din Orientul Mijlociu.

Teheranul este capabil din punct de vedere tehnic să fabrice o bombă nucleară, dar nu a decis încă dacă va construi una, a declarat duminică un consilier de rang înalt al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, pentru serviciul în limba arabă al Al Jazeera.

În câteva zile am fost capabili să îmbogăţim uraniu până la 60% şi putem produce cu uşurinţă uraniu îmbogăţit cu 90% … Iranul are mijloacele tehnice pentru a produce o bombă nucleară, dar nu a existat nicio decizie din partea Iranului de a construi una”, a declarat Kamal Kharrazi.

În 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a renunţat la acordul nuclear încheiat de Teheran cu puterile mondiale în 2015, în cadrul căruia Iranul şi-a redus activitatea de îmbogăţire a uraniului, o potenţială cale de a ajunge la arme nucleare, în schimbul scutirii de sancţiuni economice, potrivit Reuters.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

La aproximativ un an de la începerea politicii de presiune maximă” a lui Trump asupra Iranului, Teheranul a început să încalce restricţiile nucleare ale pactului.

Iranul a negat mult timp că urmăreşte să obţină arme nucleare, afirmând că rafinează uraniu doar pentru utilizări energetice civile, şi a declarat că încălcările sale ale acordului internaţional sunt reversibile dacă Statele Unite ridică sancţiunile şi se alătură din nou acordului.

Discuţiile indirecte dintre Iran şi administraţia preşedintelui Joe Biden, care vizează să readucă atât Washingtonul, cât şi Teheranul la respectarea pactului nuclear, au intrat în impas din martie.

Kharrazi a declarat că Teheranul nu va negocia niciodată cu privire la programul său de rachete şi la politica regională, aşa cum cer Occidentul şi aliaţii săi din Orientul Mijlociu.

Autor: Iulian Moşneagu