• Autoritățile din Kârgâzstan au început vineri să promoveze rădăcina unei plante toxice
  • Planta ar avea efecte miraculoase împotriva COVID-19
  • Ministerul Sănătății kârgâz a prezentat băutura în timpul unei conferințe de presă
  • Alimkadyr Beïchenaliïev, ministrul Sănătății: „Trebuie să-l beți fierbinte și, în două sau trei zile, testul PCR pozitiv dispare și persoana se simte imediat mai bine”
  • OMS a criticat promovarea acestei rădăcini făcută de autorități

Autoritățile din Kârgâzstan au început vineri să promoveze rădăcina unei plante despre care se știe că este foarte toxică pentru oameni ca o presupusă vindecare miracol împotriva COVID-19. Este vorba de rădăcina indigenă „Aconitum soongaricum”, cunoscută local ca „rădăcina Issyk-Kul”, potrivit Le Figaro.

Ministerul Sănătății kârgâz a prezentat băutura în timpul unei conferințe de presă, asigurând că președintele Sadyr Japarov a folosit-o pentru a trata „mii” de deținuți bolnavi în timp ce ispășea o pedeapsă cu închisoarea pentru consumul de droguri.

Alimkadyr Beïchenaliïev, ministrul Sănătății, a băut în fața jurnaliștilor câteva înghițituri de remediu, care conține extracte din rădăcină de aconit, o plantă de munte fatală pentru oameni, dar care este folosită în medicina tradițională.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

„Nu există pericol pentru sănătate”, a spus el. „Trebuie să-l beți fierbinte și, în două sau trei zile, testul PCR pozitiv dispare și persoana se simte imediat mai bine”, a asigurat ministrul.

Înaintea conferinței de vineri, președintele Japarov a postat pe Facebook un videoclip care pare să arate remediul îmbuteliat de oameni fără nicio protecție. Pe eticheta sticlelor se putea citi că remediul este eficient „împotriva coronavirusului și cancerului de stomac”, dar și faptul că consumul soluției fără încălzirea prealabila poate duce la moarte.

OMS critică autoritățile din Kârgâzstan

Joi, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a criticat promovarea acestei rădăcini făcută de autorități. Un medicament care nu a trecut studiile clinice nu poate fi autorizat și recomandat pentru utilizare pe scară largă de către populație, a spus OMS.

Kârgâzstanul este lovit în prezent de un al treilea val de cazuri COVID-19, după o vară deja dificilă, în care spitalele nu au mai putut face față numărului mare de pacienți.

Nu este prima țară care promovează un presupus tratament miracol pentru coronavirus, fără o bază științifică. De asemenea, în Asia Centrală, Turkmenistanul, una dintre cele mai relaxate și autoritare țări din lume, care pretinde că este scutită de pandemie, a generalizat afumarile de harmal, un arbust cu presupuse proprietăți medicinale.