Cum a devenit poza cu piciorul unei femei propagandă anti-vaccinul COVID. Imagini cu impact emoțional

O boală rară a pielii a transformat o femeie de 30 de ani din Texas, fără să vrea, în imaginea propagandei anti-vaccin din Statele Unite. Patricia trăiește în Texas cu familia ei. Aceasta a participat la testele pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, făcând parte din grupul care a primit varianta placebo a vaccinului – adică doar un ser salin.

Imaginea piciorului ei, în care pielea călcâiului este inflamată și supurează a fost distribuită pe rețelele de socializare. „Se pare că acesta este un participant la testele pentru vaccin” era scris lângă imaginea Patriciei.

Și pe Twitter imaginea a devenit virală. „Vor să ne facă rău cu vaccinul”, scria cineva pe rețeaua de socializare.

Ce se ascunde în spatele pozei

Boala dermatologică pe care Patricia a dezvoltat-o la unul din călcâie a început în octombrie, după o plimbare. Inițial, aceasta a dat vina pe încălțăminte. Însă acasă, umflătura s-a dovedit a fi mult mai gravă.

A consultat nenumărați medici, care i-au dat diverse diagnostice. O opinie comună a mai multor specialiști în sănătate a fost aceea că bășicile și rănile au fost o reacție adversă la un medicament. Cu cinci zile înainte de apariția rănii, Patricia primise a doua doză de vaccin.

De la crowdfunding, pe rețelele de socializare

O apropiată a Patriciei a deschis o pagină de crowdfunding în care a pretins că testele în care Patricia participă ar putea avea legătură cu problema nou apărută. Aceasta a vrut să o ajute pe Patricia cu costurile tratamentului.

„Patricia a fost de curând voluntar într-un test pentru vaccinul COVID-19 și a avut o reacție adversă severă”, era textul atașat unei imagini cu piciorul ei de pe site-ul unde oamenii puteau dona.

Povestea a prins tente religioase

Un influencer care militează împotrtiva vaccinului a văzut postarea și a distribuit-o. Postarea a fost apoi preluată de un site creștin evanghelic care abordează teme precum apocalipsa.

Articolul de pe site este o variantă a poveștii, îmbogățită cu pasaje biblice din Revelații. De acolo, articolul a fost distribuit pe grupuri religioase și anti-COVID, dar și pe rețelele de socializare din România, Polonia și Portugalia.

Primise o doză placebo

Patricia și medicii săi curanți, alături de reprezentanți ai Pfizer, au început să cerceteze ceea ce s-a întâmplat în timpul testelor. În mod normal participanților la test nu li se spune dacă le-a fost administat vaccinul sau o doză placebo, pentru ca rezultatul să nu fie influențat.

Patricia primise o doză placebo, de ser salin, ceea ce nu poate provoca reacții adverse, după cum susțin medici dermatologi.

„Oamenii fac greșeli”

„Trebuie să îmi asum vina pentru că mi-am făcut povestea publică. Așa funcționează rețelele de socializare, distribui iar apoi oricine poate posta mai departe. Rana mea nu are de-a face cu vaccinul. Vina mea. Oamenii fac greșeli”, spunea Patricia.

Medicul său încă caută o cauză care să fi dus la apariția rănii de la picior.

Exit mobile version