• Sato spune că înlocuiește fructele proaspete, care sunt scumpe în Japonia, cu jeleu sau o felie de prăjitură făcută manual.
  • Guvernul impune cerințe nutriționale stricte pentru școlile publice.
  • Nutriționiștii nu pot face prea multe înainte ca școlile să fie obligate să crească prețurile pentru familii.

De luni de zile, Kazumi Sato, nutriționist la o școală gimnazială din estul orașului Tokyo, a primit notificări privind creșterea prețurilor la ingrediente. Conștiente de dificultățile economice cu care se confruntă familiile multor elevi, autoritățile locale nu vor să transfere povara prânzurilor școlare mai scumpe asupra lor. Pentru Sato, acest lucru a însemnat ajustarea constantă a rețetelor de prânz, astfel încât bucătăria liceului Senju Aoba să se poată încadra în buget.

Încerc să includ fructe de sezon o dată sau de două ori pe lună, dar este dificil să o fac frecvent, a declarat ea pentru Reuters la școală.

Sato spune că înlocuiește fructele proaspete, care sunt scumpe în Japonia, cu jeleu sau o felie de prăjitură făcută manual. Ea a început să folosească o mulțime de germeni de fasole ca alternativă ieftină ori de câte ori este posibil, dar se teme că va rămâne fără idei dacă prețurile continuă să crească.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Nu vreau să îi dezamăgesc pe copii cu ceea ce ar putea simți că este o masă tristă, a spus ea.Inflația devine o problemă din ce în ce mai politică în Japonia, o țară neobișnuită cu creșterile abrupte ale prețurilor, iar multe gospodării simt presiunea.

Pentru școli, creșterea prețurilor la alimente afectează o sursă importantă de hrană pentru familiile japoneze cu venituri mici.

În aceste zile, spune Sato, o cutie de 18 litri de ulei de gătit costă cu 12,85 dolari, mai mult decât în urmă cu un an, în timp ce prețul cepei s-a dublat. Guvernul impune cerințe nutriționale stricte pentru școlile publice, așa că nutriționiștii nu pot face prea multe înainte ca școlile să fie obligate să crească prețurile pentru familii.