• Țigările vor fi interzise în zona de schi Les Gets, în Haute-Savoie, Franța.
  • Stațiunea amintește că un muc de țigară răspândește în natură peste 150 de substanțe toxice.
  • Cu toate acestea, cinci zone pentru fumători vor fi amenajate în diferite locuri din stațiune.

În încercarea de a preveni aruncarea la întâmplare a mucurilor de țigară, stațiunea franceză de schi Les Gets a interzis fumatul pe pârtii, o premieră în Europa, potrivit Le Figaro. A făcut acest anunț în urmă cu câteva zile, la deschiderea sezonului de schi.

„Les Gets, teritoriu fără mucuri de țigară” , spune noul slogan de campanie al autorităților locale. În 2022, peste 3.000 de mucuri au fost găsite în zona de schi și în satul Les Gets în timpul unei zile de curățenie, potrivit site-ului stațiunii.

Anterior, stațiunea a distribuit scrumiere de buzunar schiorilor, fără prea mare efect asupra mucurilor aruncate pe jos.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

„Au trecut ani de zile de când am început să împărțim scrumiere de buzunar gratuite și nu s-a schimbat nimic [în privința] numărului de mucuri de țigară pe care le găseam la sfârșitul sezonului de schi” , a declarat Benjamin Mugnier, director de marketing al stațiunii de schi Les Gets.

3.000 de țigări colectate anul trecut

„Am avut o zi de curățenie primăvara trecută cu 100 de voluntari și, după ce am străbătut muntele, am găsit 3.000 de mucuri de țigară.

Mugnier a adăugat că este sigur că sunt mai multe pe care nu le-au găsit încă. Acesta a fost momentul în care a decis să sugereze interzicerea fumatului.

Poliția locală va efectua patrule de-a lungul pârtiilor, iar cei care vor fi prinși aprinzându-se ar putea fi amendați.

Stațiuni de schi în care nu se fumează funcționează deja în alte părți ale lumii, precum Japonia, Noua Zeelandă și Canada. Dar Les Gets intră pe un teritoriu nou.

Aproximativ 32% dintre adulții francezi cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani se identifică drept fumători, potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul francez al Sănătății, față de numai 12,5% în SUA.

Mugnier a declarat că decizia de a renunța la țigări a fost grea, dar necesară.

Iar regula nu se aplică doar schiorilor și snowboarderilor. Les Gets, situat în estul Franței, în apropiere de granița cu Elveția, are un sezon activ pe tot parcursul anului, cu drumeții, escaladă și camping.

De asemenea, a găzduit Campionatul Mondial de Mountain Bike din 2022.

Cinci zone destinate fumătorilor

Cu toate acestea, Les Gets nu implementează o interdicție totală a fumatului. Stațiunea a amenajat cinci zone desemnate pentru fumat în partea de sus a telescaunelor pentru cei care poftesc la gustul tutunului în timpul pauzelor de schi.

Toate mucurile de țigară colectate în aceste zone vor fi reciclate pentru utilizarea energiei, a precizat stațiunea într-un comunicat de presă.

Deși au existat temeri că unii vizitatori și-ar putea anula rezervările sau nu s-ar mai întoarce anul viitor din cauza interdicției de fumat, Mugnier a spus că nu a fost o problemă.

Atunci când stațiunea și-a informat prima rundă de oaspeți despre această nouă interdicție, majoritatea covârșitoare și-a exprimat sprijinul – chiar și fumătorii au fost în favoarea interdicției.

„Sunt unii care au spus „nu vom veni să schiem cu voi” , dar nu au fost cei care au făcut o rezervare la noi”, a spus Mugnier.