O sută de foști președinți, prim-miniștri și miniștri de externe au cerut națiunilor bogate din Grupul celor Șapte (G7) să plătească pentru vaccinările globale împotriva coronavirusului pentru a ajuta la oprirea mutației virusului și la revenirea acestuia ca o amenințare la nivel mondial, potrivit CNN.

Apelul a fost făcut înainte de Summitul G7 din Anglia, care începe vineri, când președintele SUA Joe Biden va întâlni liderii din Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Canada și Japonia.

Este pentru prima dată când liderii G7 se întâlnesc de la începutul pandemiei. Summitul de trei zile va acoperi o serie de probleme, cu o atenție deosebită asupra modului în care cele șapte state pot gestiona recuperarea globală după coronavirus.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?

În scrisoarea lor către G7, foștii lideri mondiali au declarat că cooperarea globală a eșuat în 2020, dar că 2021 ar putea introduce o nouă eră.

„Sprijinul din partea G7 și G20 care face ca vaccinurile să fie ușor accesibile țărilor cu venituri mici și medii nu este un act de caritate, ci mai degrabă este în interesul strategic al fiecărei țări”, se arată în scrisoarea deschisă.

Printre semnatari s-au numărat foștii premieri britanici Gordon Brown și Tony Blair, fostul secretar general al Națiunilor Unite Ban-Ki Moon și 15 foști lideri africani.

Ei au spus că G7 și alți lideri invitați la summit ar trebui să garanteze că vor plăti aproximativ 30 de miliarde de dolari pe an în doi ani pentru combaterea pandemiei la nivel mondial.

„Pentru G7 să plătească nu este un act de caritate, este auto-protecție de a opri răspândirea bolii, a mutațiilor acestui virus care ne amenință pe toți”, a spus Brown.

Pledoaria foștilor lideri a coincis cu un sondaj al organizației de caritate Save the Children, care a găsit un sprijin public puternic în Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania și Canada pentru plata G7 către suma de 66 miliarde de dolari necesară pentru vaccinurile Covid-19 la nivel global.

În Marea Britanie, 79% au fost în favoarea unei astfel de politici, în timp ce 79% dintre americani au susținut propunerea, a arătat sondajul. Cel mai mic sprijin este în Franța, unde doar 63% au fost pro inițiativei.

Într-o declarație dinaintea Summitului, prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că îi va îndeamna pe colegii săi din G7 la Summit să ia angajamente concrete de vaccinare a lumii, precum și să sprijine „radarul global de pandemie” – un nou sistem de supraveghere destinat protejării programelor de imunizare.

„Îi chem pe colegii mei lideri din G7 să ni se alăture pentru a pune capăt acestei teribile pandemii și promit că nu vom permite niciodată ca devastarea provocată de coronavirus să se repete. Vaccinarea lumii până la sfârșitul anului viitor ar fi cea mai mare ispravă din istoria medicală”, a spus premierul britanic Boris Johnson.