• Oficialii guvernului polonez au denunțat dezactivarea conturilor de socializare ale lui Donald Trump.
  • Ei vor să protejeze postările care nu încalcă legislația națiunii.
  • Un proiect de lege va face ilegal ca orice companie de tehnologie să ia acțiuni similare în Polonia.

„Algoritmii sau proprietarii de giganți corporativi nu ar trebui să decidă care puncte de vedere sunt corecte și care nu”, a scris prim-ministrul, Mateusz Morawiecki, pe Facebook la începutul acestei săptămâni, fără a menționa direct subiectul Trump. „Nu poate exista consimțământul cenzurii”.

Morawiecki a comparat indirect companiile de socializare care iau decizii de eliminare a conturilor, cu experiența Poloniei din era comunistă, potrivit The Guardian.

„Cenzura libertății de exprimare, care este domeniul regimurilor totalitare și autoritare, revine acum sub forma unui nou mecanism comercial pentru combaterea celor care gândesc diferit”, a scris el.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Partidul polonez pentru lege și justiție (PiS), care este aliniat ideologic cu Trump în multe probleme, a fost el însuși acuzat că a încercat să limiteze libertatea de exprimare în ultimii ani.

Unii dintre membrii săi s-au obișnuit să posteze retorică anti-LGBT sau anti-refugiați. Cu toate acestea, oficialii guvernamentali au susținut de mult că persoanele cu opinii de dreapta în Polonia și în străinătate au fost victimele deciziilor părtinitoare ale companiilor internaționale de tehnologie.

Sebastian Kaleta, secretar de stat la Ministerul Justiției din Polonia, a declarat că decizia Facebook de a elimina contul lui Trump a fost ipocrită, motivată politic și „echivalează cu cenzura”.

El a spus că proiectul de lege pregătit de ministerul justiției va face ilegală pentru companiile de social media eliminarea postărilor care nu încalcă legea poloneză.

„Eliminarea conținutului legal ar încălca direct legea, iar acest lucru va trebui respectat de platformele care operează în Polonia”, a declarat Kaleta pentru ziarul Rzeczpospolita.

În ultimii ani, Facebook a recurs la blocarea conținutului de la organizațiile și politicienii polonezi de extremă dreaptă în numeroase ocazii.

Deputatul Janusz Korwin-Mikke, afiliat partidului Konfederacja, nu a mai avut acces în noiembrie la contul său, care avea 780.000 de urmăritori, pentru ceea ce Facebook a numit încălcări repetate ale standardelor comunității. Korwin-Mikke a acuzat Facebook că este condus de „fasciști și bolșevici”.

În conformitate cu prevederile proiectului de lege polonez, utilizatorii ar putea depune o petiție în instanță pentru a forța companiile de socializare să elimine conținutul restaurat dacă ei cred că nu încalcă legea poloneză.

Instanța se va pronunța în termen de șapte zile, iar procesul va fi complet electronic.