- O serie de obiecte, în mare parte banale, se întindeau pe două mese de lemn în partea cealaltă a unui atelier înghesuit din estul Ucrainei.
- Toate acestea erau ingrediente importante pentru trupele ucrainene care încercau să pună cap la cap un puzzle: cum creezi o grenadă care poate distruge un tanc rusesc de aproximativ 40 de tone?
- Grenada ar trebui să cântărească în jur de 1,1 kg, greutatea maximă pe care o poate transporta o dronă DJI Mavic 3 fără ca zborul său să fie perturbat semnificativ.
O serie de obiecte, în mare parte banale, se întindeau pe două mese de lemn în partea cealaltă a unui atelier înghesuit din estul Ucrainei: bandă dublu-adezivă, mănuși, chei Allen, un fier de lipit, plastic imprimat 3D, rulmenți cu bile, un cântar digital. Lângă ele se afla o grenadă germană cu fragmentare DM51.
Advertisment
Toate acestea erau ingrediente importante pentru trupele ucrainene care încercau să pună cap la cap un puzzle: cum creezi o grenadă care nu cântărește aproape nimic, dar care poate fi lansată de pe o dronă și poate distruge un tanc rusesc de aproximativ 40 de tone?
„Războiul este o economie. Sunt bani”, a declarat Graf, un soldat ucrainean robust și bărbos, responsabil de echipa de drone a unității sale. „Și dacă ai o dronă de 3.000 de dolari și o grenadă de 200 de dolari și distrugi un tanc care costă 3 milioane de dolari, este foarte interesant.”
Recomandări
De când Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei, în urmă cu aproape un an, progresele tehnologice pe câmpul de luptă s-au axat în principal pe utilizarea sporită de către ambele țări a dronelor mici, operate de la distanță, și pe importanța crescândă a acestora în aproape toate aspectele războiului – inclusiv recunoașterea, corectarea focului de artilerie și așa-numitele atacuri kamikaze. Acum, Graf și echipa sa, care au devenit experți în uciderea trupelor rusești cu muniții lansate din aer, încearcă să ridice eficiența dronelor la un nivel superior: folosindu-le pentru a livra ceea ce ei consideră a fi grenada perfectă. Provocarea constă în construirea acelei grenade.
„Este obiectivul nostru principal”, a declarat Graf luna trecută de la sediul său din orașul Sloviansk. El era înconjurat de diferitele componente necesare pentru a transforma o jucărie zburătoare într-un instrument letal pe câmpul de luptă. La fel ca alți soldați ucraineni în timpul războiului, el s-a identificat în fața reporterilor doar prin indicativul său militar. Reușita din atelierul lui Graf este un alt exemplu al modului în care armata ucraineană s-a adaptat pe măsură ce războiul avansează, creând avantaje în fața superiorității armatei ruse în ceea ce privește numărul de trupe și armamentul cu rază lungă de acțiune.
Grenada, a spus Graf, ar trebui să cântărească în jur de 1,1 kg, greutatea maximă pe care o poate transporta o dronă DJI Mavic 3 fără ca zborul său să fie perturbat semnificativ. Pentru ca grenada să se apropie de greutatea dorită, echipa sa a folosit o imprimantă 3D pentru a încerca să realizeze o carcasă ușoară care să poată conține explozibilii necesari pentru a penetra blindajul unui tanc. Sarcina minuțioasă presupune experimentarea unor grenade de diferite modele, strânse într-o menghină în camera lor de lucru, și operarea în jurul mecanismelor explozive pentru a le regla cu precizie.
Grenada ar trebui să fie capabilă să penetreze corpul unui transportor blindat de trupe sau al unui tanc, lucru care nu este posibil în prezent cu o muniție care cântărește în jur de un kg, a declarat Graf. Deocamdată, cea mai bună grenadă a lor este DM51 furnizată de Germania, un exploziv care, cu aripioare de stabilizare atașate, cântărește aproape de pragul impus de ei. Dar DM51 este fabricată pentru a ucide oameni și nu este eficientă împotriva unui tanc.
„În fiecare zi, studiem, facem câteva experimente cu grenade, cu bombe, cu drone și ne îmbunătățim munca”, a adăugat Graf. Pentru el și pentru legiunile de operatori de drone și de armurieri ucraineni, căutarea unei grenade îmbunătățite face parte dintr-o cursă mai largă de înarmare a dronelor cu Rusia. La fel ca echipa lui Graf, armata rusă încearcă, de asemenea, să facă micile sale vehicule fără pilot mai letale, cu diferite niveluri de succes. Drona Mavic 3 de fabricație chineză Mavic 3 s-a transformat în coloana vertebrală omniprezentă a forțelor de drone din Ucraina. Este mică, portabilă, are o autonomie și o rază de acțiune decentă a bateriei și poate fi echipată rapid pentru a lansa grenade. Forțele rusești o folosesc, de asemenea.
Dronele militare mai mari ale rușilor, cum ar fi Shahed-136, care se autoexplodează, produsă în Iran și lansată frecvent asupra infrastructurii Ucrainei, sunt folosite diferit de micile Mavic-uri care sunt desfășurate împotriva concentrărilor de trupe și a tranșeelor. Mavics sunt cvadricoptere – acestea pot pluti ca un elicopter direct deasupra țintei lor înainte de a-și lansa încărcătura letală. Ucraina a rămas în frunte în cursa înarmării cu drone în același mod în care a reușit pe câmpul de luptă: Comandanții de nivel inferior au mai multă libertate de acțiune în ceea ce privește modul și momentul în care să le folosească, iar unitățile de drone precum cea a lui Graf au mai puțină birocrație de parcurs pentru a-și testa și desfășura armele.
„Efortul ucrainean privind dronele este mai raționalizat și lucrează direct cu armata”, a declarat Samuel Bendett, specialist în dronele rusești și alte arme la CNA, o organizație de cercetare și analiză din Arlington, Virginia. „Rușii abia acum ajung acolo”.
Acest lucru înseamnă că invențiile lui Graf și ale camarazilor săi pot fi împărtășite rapid cu alte unități de drone în grupuri de chat înainte de a fi folosite pe teren, cu puțină supraveghere. Rusia, a declarat Bendett, a adoptat o abordare mai industrială a cursei înarmării cu drone, preferând munițiile produse în masă, deși unele grupuri de voluntari ruși fac progrese în testarea și trimiterea de drone pe linia frontului. Singurul dezavantaj pentru ruși: navigarea prin birocrația din epoca sovietică a Moscovei pentru a obține echipamentul potrivit în mâinile soldaților lor, a spus Bendett.
„Există o mulțime de acest du-te-vino”, a spus el. „O parte are o descoperire tehnologică, iar cealaltă parte o prinde din urmă”. Ascunsă pe unul dintre rafturile din atelierul lui Graf era o dovadă a încercărilor industrializate ale Moscovei de a concura cu Kievul: o OFSP rusă produsă în fabrică, o mică grenadă de aproximativ 40 de milimetri menită să fie lansată de un Orlan-10, o dronă de recunoaștere care sună ca o mașină de tuns iarba. Grenada avea o dată de fabricație din martie 2022 inscripționată pe partea sa.
„Ei doar lansează o modificare implicită a acestei grenade”, a declarat Iliya, unul dintre inginerii și armurierii de drone de la Graf. „Aruncăm tot ceea ce găsim”. Principalul lucru de luat în considerare, a spus el, „este greutatea unei grenade pe care drona o poate deplasa”.
Un alt obstacol cu care se confruntă operatorii ucraineni de drone este faptul că trebuie să modifice armele pentru a funcționa în moduri pentru care nu au fost construite inițial. Provocările sunt duble: inundate de muniții din țări precum Franța, Germania și Statele Unite, trupele ucrainene trebuie să învețe complexitatea fiecărui dispozitiv înainte de a modifica explozibilii prin juriu.
Partenerii noștri