• Într-o scrisoare deschisă, 24 de oameni de știință și cercetători din Europa, Statele Unite, Australia și Japonia au declarat că studiul OMS-China este viciat de interese politice.
  • Oamenii de știință au cerut Chinei să facă publice informații care să permită respingerea ipotezei provenienței din laborator a virusului.
  • Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez a declarat că țări precum Statele Unite, nu China, sunt vinovate de politizarea anchetei cu privire la originea pandemiei de COVID-19.

Un grup de oameni de știință din mai multe țări a solicitat miercuri noi investigații cu privire la originea coronavirusului care a provocat pandemia de COVID-19 după ce studiul comun, publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în colaborare cu China, nu a oferit răspunsuri credibile cu privire la originea virusului, scrie Daily Sabah.

În studiul comun, publicat săptămâna trecută, se afirmă că cea mai probabilă cale de transmisie a virusului SARS-CoV-2 a fost prin intermediul liliecilor și al altor animale sălbatice. Posibilitatea provenienței sale dintr-un laborator a fost exclusă.

Într-o scrisoare deschisă, 24 de oameni de știință și cercetători din Europa, Statele Unite, Australia și Japonia au declarat că studiul acesta a fost viciat de interese politice.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Ei au plecat de la premisa că trebuie să facă toate compromisurile necesare pentru a obține o minimă cooperare din partea Chinei”, a declarat Jamie Metzl, expert din grupul de reflecție Atlantic Council.

Concluziile studiului s-au bazat pe cercetări nepublicate din China, în timp ce rapoarte și eșantioane biologice esențiale „rămân inaccesibile”, se spune în scrisoare.

Afirmațiile directorului general al OMS, Tedros Adhanon Ghebreyesus, conform cărora China a ascuns date, au fost respinse de Liang Wannian, expertul chinez pe teme legate de COVID-19. De asemenea, Liang a dat de înțeles că orice alte investigații comune în China sunt excluse.

Metzl a spus că este posibil ca lumea să fie nevoită să „revină la Planul B” și să efectueze investigații suplimentare fără implicarea Chinei.

China a respins acuzațiile potrivit cărora SARS-CoV-2 a ieșit dintr-un laborator de cercetare din Wuhan, orașul unde COVID-19 a fost identificat pentru prima dată.

Studiul comun China-OMS a declarat că teoria ieșirii dintr-un laborator este „extrem de puțin probabilă”, spunând că nu există „nicio dovadă” a faptului că vreun laborator ar fi păstrat virusuri asemănătoare cu SARS-CoV-2. Tedros a spus că sunt necesare mai multe cercetări pentru a „ajunge la concluzii mai solide”.

Metzl a spus însă că China ar trebui să pună la dispoziția comunității internaționale informații care să permită respingerea ipotezei provenienței din laborator a virusului.

„China are baze de date cu privire la ce virusuri au fost păstrate” și „există note de laborator despre munca care se făcea” acolo, a spus el.

Răspunzând la scrisoarea oamenilor de știință, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez, Zhao Lijian, a declarat astăzi că „scopul [scrisorii] este de la sine înțeles” și că țări precum Statele Unite, nu China, sunt vinovate de politizarea anchetei cu privire la originea pandemiei de COVID-19.