• O echipă de experți OMS investighează originea pandemiei.
  • Vom afla „doar“ în câțiva ani ce a declanșat pandemia.
  • Echipa va publica concluziile inițiale săptămâna viitoare.

Originile pandemiei rămân în continuare un mister. O echipă de experți a Organizației Mondiale a Sănătății a plecat în China pentru a investiga originea pandemiei.

După luni de discuții cu Beijingul, epidemiologii s-au întors cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Unul dintre coordonatorii anchetei este sceptic în privința informațiilor pe care le va obține.

„Sunt convins că vom afla în curând, în următorii câțiva ani, vom avea date reale semnificative despre originea și modul în care a apărut pandemia”, spune Peter Daszak, membru OMS.

Experții spun că au luat în calcul multe ipoteze și, momentan, sunt la stadiul în care elimină multe dintre ele.

„Am ajuns la concluzia că este extrem de puțin probabil să existe un incident de laborator”, a spus Marion Koopmans, membru OMS.

„Am constatat, de asemenea, că a existat o conductă de la Wuhan la provincii, unde în sudul Chinei, unde se găsesc cei mai apropiați virusuri relativ la SARS-CoV-2 la lilieci. S-a transmis la animale domestice, animale sălbatice, crescute în ferme sau la oameni asociați cu asta, și în acest fel a ajuns în piața Wuhan”, spune Peter Daszak.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Echipa va publica săptămâna viitoare un raport care conține concluziile preliminare.