- Oana Bîzgan: „Tot timpul în România am ales aceasta cale simpla, de a spune nu avem bani.”
- Oana Bîzgan: „Dacă am reuși să reducem doar 12%, din cazurile de violență domestică, am avea bani să facem cele trei spitale regionale”
- Oana Bîzgan: „Jumătate din copiii care își încetează studiile în România astăzi o fac din cauza sărăciei”
- Oana Bîzgan: „,Nivelul scăzut al educației, o combinație de incompetență, neputință și rea-voință”
Oana Bîzgan, fost parlamentar independent și membră a Comisiei pentru Egalitatea de șanse între femei și bărbați, a fost invitata lui Vlad Craioveanu la „Ochii pe mine!”. Cei doi au discutat despre violența domenstică, despre educație și ce vor învăța adulții de mâine, într-o țară care a „ales aceasta cale simpla, de a spune nu avem bani”, în loc să rezolve problemele cu profesionalism și creativitate.
Advertisment
Oana Bîzgan, despre când se vor preda în România educația sanitară și educația sexuală în școli
,,Vlad Craioveanu: Când crezi că va ajunge și România să predea adevărat educația sanitară și educația sexuală în școli?
Oana Bîzgan: Atunci când începem să fim curajoși, să privim realitatea în ochi, să nu mai întoarcem spatele la abuzuri și la nedreptăți, atunci când cu toții, inclusiv clasa politică, vom fi suficient de maturi și de curajoși să înțelegem că făcând aceleași lucruri, cu aceeași oameni, vom obține tot timpul aceleași rezultate. Deci, vrem alte rezultate, va trebui cel puțin să facem alte lucruri, și, ideal, și cu oameni calificați să facă acest lucru. (…) Iar noi nu trebuie să reinventăm roata, putem realmente să luăm acele practici bune din alte țări, să le adaptăm la contextul României și să le aplicăm. Practic, nu trebuie să fii niciun super politician, niciun super deștept, ci pur și simplu trebuie să știi o metodologie clară și simplă și să știm, în primul rând, de ce dorești să faci acel lucru.”
Recomandări
Oana Bîzgan: „Tot timpul în România am ales aceasta cale simpla, de a spune nu avem bani. Eu sunt pe partea cealaltă a baricadei. Astăzi, banii pe care îi avem îi consumăm ca printr-o sită cu multe, multe găuri mici. Îi consunăm lipsit de eficiență și continuând exact aceleași metehne care nu au nimic de-a face cu realitatea (…)”
Oana Bîzgan: Avem 10 miliarde de euro costuri anuale cu violența domestică. Iar noi, în România, avem în jur de 20-25 % de cazuri raportate. Aceste cifre arată foarte clar, că dacă am reuși să reducem doar 12%, atenție doar 12%, din acest fenomen, am avea bani și să facem cele 3 spitale regionale și să avem materiale de protecție pentru medici. Deci, am avea bani nu numai să le construim, ci să le și menținem.
Oana Bîzgan: Cu siguranță că în ceea ce privește autoritatea- populație sau modul în care percepem ce ni se transmite de la autoritățile locale încă mai are loc enorm de îmbunătățire. Și asta se tot rostogolește de la an la en pentru că lipsa de comunicare reală, lipsa de autenticitate în politică și în serviciul public, lipsa de respect a dus la această relație tensionată între populație și cei care ar trebui să-i servească.
Oana Bîzgan: Nivelul de educație în România s-a deteriorat incredibil în ultimii ani. Dincolo de lipsa de investiții, am continuat așa pe o linie așa frumoasă la exterior, dar, nu cumva să ne uităm cu toții sub preș. Singura modalitate de a avansa este să privești adevărul în ochi. O dată și o dată va trebui să ne confruntăm cu realitatea și trebuie să privești întotdeauna de sus. Oamenii din poziții cheie au o responsabilitate față de noi să ne spună în primul rând adevărul.
Oana Bîzgan: Sănătatea, educația și, din punctul meu de vedere și combaterea abuzurilor de orice fel ar trebui să fie cele trei priorități extrem de importante care sunt piatra de temelie a noii societăți pe care vrem s-o construim.
Oana Bîzgan, despre educație și copiii fără CNP ai României
,,În momentul în care tu lași tot timpul lucrurile să se deterioreze, nu poți să te trezești într-o zi și să fii surprins. Situația în care suntem astăzi decurge din ani de zile de inacțiune sau de ascunderea gunoiului sub preș. Haideți să ne uităm la faptul că în România avem, în continuare, peste 450.000 de copii care merg flămânzi la culcare aprope în fiecare zi.
Haideți să ne uităm la faptul că jumătate din copiii care își încetează studiile în România astăzi o fac din cauza sărăciei, din cauza părinților care nu îi pot susține la școala gratis și 8% din copiii din România declară într-un studiu făcut de World Vision că nu are cine să se ocupe de ei dacă sunt bolnavi. Să nu mai vorbim de procentajul copiilor care nu au CNP. Avem peste 10.000 de copii în România care trăiesc și respiră, dar ei nu au niciun drept legal.”
Oana Bîzgan: Când oamenii sunt atât de expuși, atât de vulnerabili la astfel teorii ale conspirației pentru mine răspunsul este foarte simplu: aceste vulnerabilități vin dintr-o frică, iar frica vine din necunoștință. În momentul în care tu nu-ți primești răspunsurile de la autoritățile care ar putea să explice în mod corerent și pe înțelesul tuturor, atunci este normal ca tu să-ți cauți răspunsurile în altă parte. Bineînțeles că sunt total împotriva fake news-urilor și a acestor conspirații însă nu putem să dăm tot timpul vina pe cei care pleacă urechea.
Oana Bîzgan: Deținem recordul în nașterile în rândul adolescentelor. Cred că, dacă nu mă înșel, 23% dintre nașterile din adolescente în toată Europa sunt românce și doar 2% dintre ele au primit vreodată asistență socială. Se întâmplă din lipsă de educație, din sărăcie, dar și din lipsa de empatie generală a societății.
Oana Bîzgan: În România, deținem cel mai urât record, avem cea mai mică mamă din Europa, la 9 ani. Majoritatea acestor naștere se întâmplă din cauza unor abuzuri, dar când vorbim de nașteri extrem extrem de tinere, este clar că avem o problemă.
Oana Bîzgan: ,,Nivelul scăzut al educației, o combinație de incompetență, neputință și rea-voință”
Oana Bîzgan: Eu cred că este o combinație între incompetență, neputință și rea-voință, în anumite situații. Nu vreau să spun că toată lumea este rău inteționată și așa mai departe, dar, atâta timp cât noi nu ne bazăm recrutarea de personal, recrutarea de cadre, de cum vrem noi să le zicem, da, pe niște lucruri reale, pe ce știe omul acela să facă, ne aduce sau nu valoare, și atâta timp cât noi facem doar strategii pe, nu știu, niște pagini de hârtie dar pe care nu le mai urmărește nimeni ulterior și nimeni nu are curajul să vină în fața oamenilor și să spună: „ Asta facem de acum încolo și în fiecare lună sau o dată la trei luni vă voi raporta pe subiectul acesta!” , bineînțeles că lucrurile se deteriorează…
Vlad Craioveanu: Nu o fac din indolență, din nepricepere sau rea-intenție?
Oana Bîzgan: La unii e câta una, la unii sunt mai multe combinate luate câte două, câte trei… Dar, într-adevăr, faptul că situația educației din România și nu numai, sărăcia, da, sărăcia este la baza multor probleme, inclusiv traficului de persoane și așa mai departe… Faptul că noi am continuat ani de zile fără să avem puterea să facem ceva în acest sens, bineînțeles că a fost un mediu propice pentru tipul acesta ce criminali și de abuzatori, care, da, astăzi prosperă, dar, încă o dată, indiferent la ce nivel suntem, există țări care au luat măsuri, indiferent în ce moment au fost, și care au avut rezultate. Și aici în Europa, nici nu foarte departe de noi. Spania, acum 10 ani, era pe primul loc în ceea ce privește violența domestică în Europa, deci era crimă și pedeapsă, inclusiv, mult mai rău decât în România. Bine, aici eram foarte buni la a ne ascunde și a nu da cifrele reale. Dar nu contează, da! Au hotărât că au o problemă, după 10 de ani zile Spania este „best practice” în Europa.
Prof. Dr. Virgil Păunescu, despre rolul educației sanitare
Prof. Dr. Virgil Păunescu: Acum ca avem vaccinul cred ca singurul lucru care a mai rămas să-l facem ca lumea este comunicarea și organizarea.
Prof. Dr. Virgil Păunescu: Toate lucrurile ar trebui să pornească de la educație și cercetare. Dezvoltarea economică a unui stat se bazeazaă pe saltul tehnologic, pe cercetare care cercetare se bazează pe calitatea învățământului.
Prof. Dr. Virgil Păunescu: Primul oraș din țară care care nevoie de spitale noi, măcar 2 spitale mari, ar fi Bucureștiul.
Prof. Dr. Virgil Păunescu: Ținând cont de faptul că producătorii au fost cei care au spus că acest vaccin are o durată de memorie imună de circa un an de zile, trebuie să ne grăbim să vaccinăm populația cât mai repede, pentru că altfel vom fi în situația în care nu vom termina de vaccinat toată populația sau, mă rog, 60- 70% din populație și primii vaccinați vor ieși de sub imunitate și vor începe din nous ă se îmbolnăvească. Sunt absolut sigur că orice resursă în plus ar grăbi acest process.
Prof. Dr. Virgil Păunescu: Eu știu că există foarte multe îndoieli și întrebări fără răspuns legate de acest vaccin care s-a făcut într-un timp record de opt-nouă luni de zile. Dar nu avem alternativă. Eu, sincer să fiu, ca profesor de imunologie, ca om care se zbate să rămână în cursa aceasta pentru dezvoltarea de vaccinuri. Noi lucrăm la dezvoltarea unui vaccin. Cred că sunt cel mai în măsură să spun ce de întâmplă pentru că ar trebui să studiem ce fac ceilalți.
Prof. Dr. Virgil Păunescu, despre îndoielile legate de vaccin
,,Știu că există foarte multe îndoieli și întrebări fără răspuns legate de acest vaccin care s-a făcut într-un timp record de 8-9 luni de zile, dar nu avem alternativă. (…) Nu există soluție pentru noi și copiii noștri de a întrerupe această pandemie care altfel s-ar putea să dureze mai mult decât intuim noi. S-ar putea și peste 3-4 ani să fim în aceeași situație dacă nu ne grăbim să închidem acest cerc.”
Prof. Dr. Virgil Păunescu: Dacă nu terminăm până în toamnă o vaccinare măcar pentru 70% -80% din populație, vă spun că vor începe să iasă de sub imunizare cei vaccinați în prima linie și nu vom reuși să închidem acest cer și să închidem pandemia și o să ne tot învârtim în jurul cozii.
Partenerii noștri