- 22 de municipii din România au trecut de pragul de infectare de trei la mia de locuitori
- Amenzile pentru lipsa măștii sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei
- Obligația de a purta mască în aer liber naște discuții de ordin constituțional
Sunt 22 de orașe mari în România care au depășit pragul de trei infectări la mia de locuitori. În aceste condiții, masca a devenit obligatorie peste tot în aer liber, însă măsura naște discuții din punct de vedere legal.
Pe lângă București, acolo unde măsura e în vigoare deja de marți, mai este exemplul Clujului, unde măsurile se vor aplica de mâine. Alte orașe care au depășit pragul de trei la mie și în care masca a devenit sau va deveni obligatorie sunt Alba Iulia, Bacău, Craiova, Rm Vâlcea, Târgu Mureș sau Zalău.
Pe lângă mască, depășirea pragului de trei la mie aduce și închiderea localurilor la interior (restaurante, cafenele, cinema, teatre și săli de jocuri), dar și trecerea școlilor în scenariul roșu, unde cursurilee se fac exclusiv online.
Prevederea de a purta mascaă pe stradă naște multe discuții. Legea nu prevede nicăieri, în mod expres, obligația de a purta mască și în spațiile deschise. În legea stării de alertă este prevăzută obligația de a purta mască în spațiile închise: magazine, mijloace de transport, la locul de muncă. Tocmai pentru că legislația e incompletă, sunt mulți juriști care consideră că amenzile pentru lipsa măștii pot fi desființate în instanță.