• „Nu contează nici dimensiunea animalului, nici cine l-a omorât, ci modalitatea în care a fost vânat acest exemplar”, spune Octavian Berceanu
  • El ar susţine propunerea ca recoltarea unui urs să se facă în prezenţa unui angajat al Ministerului de Interne şi a unui reprezentant al Gărzii de Mediu
  • Întrebat de ce nu s-a întâmplat acest lucru până acum, şeful Gărzii de Mediu a răspuns: „Este un vid legislativ”

„Nu contează nici dimensiunea animalului, nici cine l-a omorât, ci modalitatea în care a fost vânat acest exemplar”, spune Octavian Berceanu, după ce prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein a fost acuzat de organizaţiile Agent Green şi VGT din Austria că a ucis ilegal cel mai mare urs din România.

„Nu contează absolut deloc dimensiunea ursului, nu contează cine anume l-a împuşcat, ci modalitatea în care s-a făcut din punct de vedere legal această recoltare de urs, pentru că vorbim de un urs capital, mare, de trofeu, care are un anumit comportament, oriunde l-am pune în pădurile din România, are un anumit comportament, datorat speciei şi de obicei el trăieşte în mijlocul pădurii, în sălbăticie, unde e ocupat de dimineaţă până seara şi pe timpul nopţii, cu marcarea şi menţinerea teritoriului pe care îl deţine, pentru că la aceste dimensiuni nu există şi alte animale care să îl concureze cumva, să-l deranjeze sau să-l alunge din pădure spre marginea pădurii. În general, singurele lucruri care împing un astfel de urs de asemenea dimensiuni spre marginea teritoriului sunt exploatările forestiere intensive, sunt lipsa hranei, atunci când se face o culegere a hranei, cum avem fructele de pădure sau o hăituire a animalului respectiv. În cazul de faţă, nu vorbim de fructe de pădure, iar exploatările nu erau foarte puternice în zona de habitat a acestui animal şi de asta am avut suspiciuni”, spune la RFI Octavian Berceanu.

Citește și Răzbunarea românilor după uciderea ursului Arthur: Ratingul castelului Riegersburg a scăzut pe Google Maps

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

El spune că susţine propunerea ca recoltarea unui urs să se facă în prezenţa unui angajat al Ministerului de Interne şi a unui reprezentant al Gărzii de Mediu, aşa cum propune Agent Green.

„Susţin 100% ca instituţiile care semnează derogarea pentru recoltarea unor astfel de exemplare şi a exemplarelor din speciile strict protejate, cum ar fi ursul, recoltarea să se facă în prezenţa a cel puţin două persoane delegate de la Garda de Mediu şi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, cele două instituţii care şi semnează dosarul şi actul de derogare, respectiv fişele care constituie actul de derogare semnat de minister”, adaugă şeful Gărzii de Mediu.

Întrebat de ce nu s-a întâmplat acest lucru până acum, şeful Gărzii de Mediu a răspuns: „Este un vid legislativ şi cumva ar trebui să îndreptăm lucrurile, pentru că posibilitatea împuşcării altui urs decât cel menţionat în act, adică ursul care face pagubă, există substanţial şi atunci aş vrea să evităm astfel de situaţii critice pe viitor şi să avem acolo cel puţin doi oameni din Ministerul Mediului, de la Garda de Mediu şi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, care să-şi asume şi ei rezultatele recoltării”.

Şeful Gărzii de Mediu a fost chestionat referitor la ce poate face Garda de Mediu pentru a preveni vânătoarea de trofee.

„Primul lucru este să faci monitorizarea speciei şi a exemplarelor. Există în momentul de faţă tehnologie, care să spună foarte clar şi să specifice caracteristicile fiecărui exemplar care face pagube, aşa cum avem noi pe Facebook sau pe aplicaţii de telefon, care ne pot face recunoaştere facială, aşa există şi aplicaţii soft, care puse pe camere şi pe imagini, pot să facă recunoaşterea exemplarului, astfel încât să fie identificat cu precizie”, conchide Octavian Berceanu.

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein este acuzat de organizaţiile Agent Green şi VGT din Austria că a ucis ilegal cel mai mare urs din România.

Reprezentanţii Agent Green susţin că ursul uriaş Arthur a fost împuşcat de prinţ la Ojdula, Covasna, într-o arie naturală protejată. Ei spun că prinţul şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna.

Dar în realitate, prinţul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor, mai spun ecologiştii care monitorizau ursul.

Ecologiştii cer ajutorul Poliţiei şi al Guvernului.