Octavian Jurma critică măsurile de relaxare din ajunul sărbătorilor: „Nu avem niciun motiv să sperăm că va fi mai uşor valul Omicron”

Incidența COVID în București este în scădere pentru a treia zi la rând: 16,24 la mie Foto: Hepta
  • Octavian Jurma, avertisment despre marea relaxare de sărbători: ”Vom reveni direct în faza de debut a valului Omicron. Autoritățile vor fi în vacanță”
  • Octavian Jurma: „Se va mişca atât de repede, încât nu vom mai avea timp să luăm măsuri”

Cercetătorul Octavian Jurma a criticat decizia autorităților de a relaxa restricțiile la final de an. Acesta trage un semnal de alarmă în condițiile în care se estimează că valul 5 al pandemiei va debuta în ianuarie și cazurile de infectare cu Omicron în rândul tinerilor sunt în creștere.

Potrivit cercetătorului, „între măsurile de relaxare, cea mai periculoasă este eliberarea petrecerilor de Revelion, care vin cu un întreg pachet de vacanţă”, şi a arătat că foarte uşor se poate ajunge ca, după o astfel de petrecere, jumătate din participanţi să fie infectaţi. „Se va mişca atât de repede, încât nu vom mai avea timp să luăm măsuri”, a adăugat el.

„Avem această situaţie în care măsurile sunt justificate de ieşirea din valul Delta, dar nu mai sunt justificate de iminenţa valulul Omicron, care este cel mai probabil, din aceste calcule, să debuteze la jumătatea lunii ianuarie. Asta înseamnă că autorităţile vor fi în vacanţă, vom reveni direct în faza de debut a valului Omicron”, a spus Jurma miercuri seară, la Profit TV.

O altă problemă ar fi deschiderea școlilor

Anul trecut, dacă ne uităm pe curba epidemică, la venirea din vacanţă avem o creştere, un vârf de cazuri, în ianuarie, dar pentru că şcolile s-au deschis în februarie, nu a devenit un val, s-a potolit şi a debutat la revenirea elevilor la şcoală. Anul acesta, însă, şcolile se redeschid exact la revenirea din această vacanţă”, a explicat cercetătorul.

Octavian Jurma a mai spus că multe ţări au cerut oamenilor să îşi petreacă Revelionul în familie, să renunţe la petreceri, iar în cazul nostru, ”presiunea din partea HORECA este foarte mare”.

În privinţa valului Omicron, Jurma a spus că UE a reacţionat foarte repede de data aceasta şi a închis graniţele, o reacţie ”foarte rapidă şi fermă”, care ne-a ajutat şi pe noi să nu avem în acest moment tulpina Omicron care să circule.

Nu avem niciun motiv să sperăm că va fi mai uşor valul Omicron”, a spus Jurma, arătând că, dacă ne pregătim şi va fi mai uşor, spitalele vor putea fi pregătite.

El a mai spus că România a fost excepţie şi în cazul Delta, pentru că a produs mai multe decese decât în alte ţări. Jurma a mai arătat că problema este că Omicron a migrat în zona tânără, astfel că această relaxare să fie prematură şi să fie plătită cu un preţ mare. El a arătat că mai avem 30 de zile până la debutul valului 5, astfel că cei nevaccinaţi au timp să se imunizeze.