Oficial american: Navele ruseşti au pregătit un test al unei torpile cu propulsie nucleară

  • Americanii susţin că au observat nave militare ruseşti care se pregătesc pentru un posibil test al unei torpile cu propulsie nucleară, potrivit CNN.
  • Oficialii americani au mai spus că Rusia ar putea relua testul, dar fereastra pentru operaţiuni este limitată deoarece apele din zonă vor începe în curând să îngheţe.
  • Americanii nu cred că testul ar fi implicat detonarea unui dispozitiv nuclear.

În ultimele săptămâni navele militare ruseşti au fost observate pregătindu-se pentru un posibil test al unei noi torpile cu propulsie nucleară, a declarat pentru CNN un oficial american de rang înalt.

Printre navele care au luat parte la pregătiri a fost Belgorod, un submarin cu rachete de croazieră modificat pentru operaţiuni speciale, capabil să lanseze vehicule subacvatice fără pilot, inclusiv torpila Poseidon.

În ultima săptămână, navele au fost observate părăsind zona de testare din Marea Arctică şi întorcându-se în port fără a efectua vreun test. SUA cred că ruşii au întâmpinat dificultăţi tehnice.

Acest lucru poate fi văzut ca parte a unei imagini mai mari şi a practici militare recente a Rusiei, care trimite trupe prost antrenate şi subechipate în Ucraina”, a declarat un diplomat occidental pentru CNN. Industria militară a Rusiei trece prin momente dificile şi putem vedea, de asemenea, că sancţiunile occidentale asupra bunurilor militare de înaltă tehnologie au un efect şi trebuie să continue”.

Oficialii americani au mai spus că Rusia ar putea relua testul, dar fereastra pentru operaţiuni este limitată deoarece apele din zonă vor începe în curând să îngheţe.

Torpila Poseidon este un vehicul subacvatic fără pilot cu propulsie nucleară, capabil să transporte atât muniţie convenţională, cât şi nucleară. Sistemul său de propulsie nucleară îi conferă lui Poseidon o rază de acţiune nelimitată.

Americanii nu cred că testul ar fi implicat detonarea unui dispozitiv nuclear. Orice pericol potenţial ar fi provenit de la o defecţiune a sistemului de propulsie nucleară, care ar putea prezenta riscuri din cauza radioactivităţii.