• Mai multe tancuri au intrat în regiunile din zonele: Donbas, Doneţk şi Lugansk.
  • Pe 22 februarie, se împlinesc 8 ani de la expulzarea fostului preşedinte Ianukovici din Parlamentul ucrainean şi de la victoria democraţiei.
  • Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a decis instituirea stării de urgență în toată Ucraina.

Un înalt oficial al UE a declarat că Putin a ales cu un scop data de 22 februarie pentru a începe răscoala și nimic nu a fost întâmplător. Mai multe tancuri au intrat în regiunile din zonele: Donbas, Doneţk şi Lugansk.

Data aleasă pentru această încălcare nu este întâmplătoare. Pe 22 februarie, se împlinesc 8 ani de la expulzarea fostului preşedinte Ianukovici din Parlamentul ucrainean şi de la victoria democraţiei”, a spus acesta despre acțiunile lui Putin.

Ca şi cum pauza s-ar fi terminat pentru Putin, aşa cum, să spunem, s-a sfârşit jocul democratic pentru Ucraina. Chiar a avut în minte această dată foarte clar”, este declaraţia lui Josep Borell, Înalt Reprezentant pentru politica externă a UE, la finalul Consiliului Afacerilor Externe extraordinare informal de la Paris. 

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În acest timp, Ucraina se pregăteşte de ce poate fi mai rău. A început să înroleze rezervişti în armată (vârsta 18-60)”. Anunţul a fost făcut într-un mesaj al Statului Major al Forţelor Armate ucrainene, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a semnat decretul, a anunţat agenţia Tass. 

Din cauza acțiunilor lui Putin, Rada ucraineană a aprobat introducerea legii marțiale în Donbass

Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a decis instituirea stării de urgență în toată țara, cu excepția regiunilor Donețk și Lugansk. Decizia trebuie aprobată de Rada Supremă.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a cerut tuturor cetățenilor ucraineni să părăsească Rusia. Starea de urgență în Ucraina este prevăzută a fi introdusă pentru 30 de zile, regimul poate fi prelungit până la 60 de zile, a declarat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare.

De asemenea, parlamentul țării a susținut o lege care să permită cetățenilor săi să poarte arme de foc și a impus sancțiuni împotriva a 351 de ruși, inclusiv parlamentari care au susținut recunoașterea independenței celor două teritorii controlate de separatiști în estul Ucrainei.