• Olaf Scholz spune că atacurile sunt „scandaloase și lașe”, după ce politicieni au fost loviți și răniți în Germania.
  • „Violența nu are ce căuta într-o dezbatere democratică. Oamenii decenți și rezonabili se opun în mod clar – și ei sunt majoritatea.”
  • Politicienii din mainstream au pus creșterea violențelor politice pe seama revenirii partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a condamnat cu fermitate o serie de atacuri asupra politicienilor, după ce un senator și fost primar al Berlinului a fost lovit în cap într-o bibliotecă publică, în a treia agresiune asupra unui ales în mai puțin de o săptămână, conform The Guardian.

Franziska Giffey, membră a partidului social-democrat de centru-stânga (SPD) al lui Scholz, a fost rănită ușor și spitalizată pentru scurt timp după ce un bărbat a lovit-o marți din spate cu o pungă care conținea un obiect dur neidentificat. Poliția a arestat un suspect de sex masculin în vârstă de 74 de ani.

„Atacurile asupra lui Franziska Giffey și a altor politicieni sunt scandaloase și lașe”, a declarat Scholz miercuri. „Violența nu are ce căuta într-o dezbatere democratică. Oamenii decenți și rezonabili se opun în mod clar – și ei sunt majoritatea.”

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ RAISI A MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
VERSTAPPEN IA MARELE PREMIU LA IMOLA
DE CE E ROȘU PORTRETUL REGELUI?

Guvernul german a condamnat un „număr tot mai mare de atacuri josnice”, adăugând că un „climat de intimidare, de violență” nu poate fi acceptat. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că autorii trebuie aduși în fața justiției.

„Trebuie să îi protejăm de atacuri pe toți cei care apără societatea noastră democratică, indiferent de partidul din care fac parte”, a declarat Von der Leyen, care se afla la Berlin pentru o conferință. „Dacă ei nu mai sunt în siguranță, nici democrația noastră nu mai este în siguranță.”

Presupusul atacator al lui Giffey, care era cunoscut de poliție pentru infracțiuni motivate de ură și „incidente nespecificate împotriva securității statului”, se crede că avea probleme de sănătate mintală, a declarat poliția.

Giffey s-a declarat „îngrijorată și zguduită” de o cultură în care politicienii sunt „din ce în ce mai mult expuși la atacuri care se presupune că sunt justificate și acceptabile… Trăim într-o țară liberă și democratică, în care fiecare poate fi liber să își exprime opiniile. Dar există o limită clară – și aceasta este violența împotriva oamenilor”.

Tot marți, două persoane au fost arestate în Dresda, după ce un membru al Partidului Verde, în vârstă de 47 de ani, a fost împins și scuipat în timp ce afișa postere de campanie. Cei doi fuseseră văzuți anterior într-un grup de persoane care făceau salutul nazist, a declarat poliția.

Vinerea trecută, un europarlamentar din partea SDP, Matthias Ecke, a avut nevoie de o operație pentru rănile grave suferite atunci când patru persoane l-au atacat în timp ce punea afișe electorale pentru UE în același oraș din estul țării, un focar recent de agresiuni asupra politicienilor.

Patru suspecți cu vârste cuprinse între 17 și 18 ani – despre care, potrivit presei germane, se crede că au legături cu un grup de extremă dreapta cunoscut sub numele de „Elblandrevolte” – sunt anchetați de poliție în legătură cu atacul.

Potrivit cifrelor provizorii ale poliției, 2.790 de infracțiuni au fost comise împotriva politicienilor în Germania în 2023, în creștere față de 1.806 în anul precedent, dar în scădere față de cele 2.840 înregistrate în 2021, când au avut loc ultimele alegeri generale din Germania.

Politicienii din mainstream au pus creșterea violențelor politice pe seama revenirii partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania, care ar putea să măture trei alegeri de stat în acest an. Guvernul a declarat că va analiza înăsprirea legilor privind atacurile politice.

Co-liderul AfD, Alice Weidel, a declarat că încercările de a folosi atacul asupra lui Ecke în scopuri politice au fost „josnice și iresponsabile” și că politicienii și membrii AfD au fost, de asemenea, atacați frecvent.

Citește și