• 24 de milioane de britanici votează la alegerile locale primari, consilieri, șefi ai poliției.
  • Sadiq Kahn conduce în cursa pentru al treilea mandat la primăria Londrei.
  • Candidații conservatori s-au distanțat de partid în campania electorală.
  • Rishi Sunak așteaptă un vot de neîncredere, dacă sunt pierdute multe mandate la locale.


Sadiq Khan candidează pentru al treilea mandat la primăria Londrei. 24 de milioane de britanici votează astăzi în alegerile locale pentru primari, consilieri locali și șefi ai politiei.

Care sunt șansele lui Kahn

În sondajele de opinie, actualul primar al Londrei, reprezentant al laburiștilor, stă mai bine decât adversara de la conservatori, Susan Hall. Cele mai mari probleme ale britanicilor sunt accesul la locuințe, știm ca sunt foarte scumpe, costul vieții și securitate. Actualul primar primar promite mese gratuite la școală pentru copiii între 7 și 11 ani.

Contracandidata sa promite ca nu va extinde către suburbii zona cu restricții de circulație pentru vehiculele poluante. Susan Hall s-a distanțat de partid, candidează pentru conservatori, dar nu a făcut campanie pe asta. De altfel, mai mulți candidați au ținut la distanță partidul, nici nu au folosit însemnele electorale sau culorile conservatorilor, s-au concentrat pe ce pot face ei pentru orașe. Miza este mare, pentru ca sistemul este organizat nu pe un simplu oraș, ci pe comitate electorale, zone metropolitane cu câte 5, 6, 7 orașe cu milioane de votanți. Și sunt un semnal pentru alegerile din aceasta vara.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME


Cum vor influența rezultatele alegerile generale


Sunt din ce în ce mai multe semnale ca premierul Sunak și ar putea pierde chiar și sprijinul din partid, dacă rezultatele de la locale vor fi sub așteptări. Opoziția amenință cu un vot de neîncredere, laburiștii câștiga teren. Dacă la alegerile din 2021, Boris Johnson reușea sa aducă victoria partidului, cu speranța la ieșirea din pandemie, criza economică în care a întrat marea Britanie a luat conservatorilor aproape jumătate din susținere, au căzut de la 40, la 23% în intenția de vot.

Citește și