• România are una dintre cele mai mici rate de inovare din țările Uniunii Europene.
  • România este la 33% din media europeană în ceea ce privește inovarea.
  • Ne aflăm pe ultimul loc în blocul comunitar la ponderea cheltuielilor cu cercetarea-dezvoltarea.

România are una dintre cele mai mici rate de inovare din țările Uniunii Europene, arată un raport al Comisiei Europene. Practic, România este la 33% din media europeană în ceea ce privește inovarea, când media țărilor în curs de dezvoltare din UE este de 54%.

Totodată, România este pe ultimul loc în blocul comunitar la ponderea cheltuielilor cu cercetarea-dezvoltarea, conform datelor de la Eurostat, deoarece statul român alocă anual sub 1% din PIB pentru acest sector, în timp ce Suedia cheltuie 3,5% din PIB, iar Germania 3,1%.

„Cred că ar trebui împărțită în două această inovare. Avem inovarea publică, din partea statului, a universităților, și pe de altă parte, ce se întâmplă în mediul privat, unde se întâmplă chestii chiar spectaculoase. De la exemple celebre cum ar fi Bitdefender, dar în România, guvernul alocă sub 1% din PIB, cam 0,5-0,6% din PIB pentru cercetare și dezvoltare, fiind cea mai mică rată din UE. Germania alocă 3% din PIB, dar trebuie să luăm în considerare că Germania are un PIB de 4.000 de miliarde de euro”, a explicat Răzvan Botea, editor ZF, la Aleph News.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?

Citește și