• Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a avertizat împotriva unui război al ofertelor între aliaţii occidentali cu privire la ajutorul militar acordat Ucrainei.
  • Scholz a declarat că nimeni nu întreabă” despre trimiterea de avioane de luptă.
  • În interviul său de duminică, Scholz şi-a apărat decizia de a menţine contactul telefonic cu preşedintele rus Vladimir Putin, ultima conversaţie telefonică având loc la începutul lunii decembrie.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a avertizat împotriva unui război al ofertelor între aliaţii occidentali cu privire la ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce a exclus cu fermitate trimiterea de avioane de luptă şi trupe terestre la Kiev. Într-un interviu acordat ziarului german Tagesspiegel, Scholz a declarat că nimeni nu întreabă” despre trimiterea de avioane de luptă.

Faptul că abia am luat o decizie cu privire la trimiterea de tancuri şi deja următoarea dezbatere se aprinde în Germania, asta pare pur şi simplu frivol şi subminează încrederea oamenilor în deciziile guvernului”, a spus el. Nu pot decât să sfătuiesc să nu intrăm într-un război al licitaţiilor pentru sisteme de armament”.

Scholz a vorbit la doar câteva zile după ce a anunţat că Germania va furniza tancuri de luptă Leopard Ucrainei şi că va permite altor state europene, în cadrul unei intensificări majore a sprijinului militar occidental pentru Kiev, informează Financial Times. La scurt timp după aceea, SUA s-au angajat să ofere un număr de tancuri M1 Abrams Ucrainei, într-o mişcare care a fost condamnată de Kremlin.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Ucraina cere avioane de luptă

Dar Scholz se confruntă deja cu apeluri pentru a face mai mult. Andrii Melnyk, ministrul adjunct de externe al Ucrainei şi fost ambasador la Berlin, a cerut crearea unei coaliţii de avioane de luptă” care ar putea furniza Ucrainei avioane F-16 şi F-35 ale SUA, Eurofighter, Tornados, Rafale franceze şi avioane Gripen suedeze. Sâmbătă, el a mers chiar mai departe, îndemnând Bundeswehr să ofere Ucrainei unul dintre submarinele sale. Apoi vom da afară flota rusă din Marea Neagră”, a scris el pe Twitter. 

Dar Melnyk nu este singurul, unele state UE discută despre trimiterea de avioane de luptă în Ucraina. Cu toate acestea, alte capitale avertizează împotriva unei astfel de acţiuni pe termen scurt şi mediu, având în vedere necesitatea de a se concentra pe asigurarea unei livrări fără probleme a tancurilor.

Înţeleg că ucrainenii doresc întotdeauna următorul pas … dar în acest moment va fi foarte dificil”, a declarat o persoană implicată în discuţii. Acum suntem de acord cu Leopard. Haideţi să o facem. Şi cât mai repede posibil”.

Nu este atât de uşor să aduci tancuri Leopard pe câmpul de luptă … să antrenezi echipajele, să echipezi tancurile şi să asiguri logistica şi întreţinerea”, a adăugat persoana respectivă. Este o operaţiune logistică foarte complexă”.

Scholz va menţine contactul telefonic cu Putin

Acest punct de vedere a fost reluat de Scholz în interviul său din Tagesspiegel. Pentru mine este important acum ca toţi cei care au anunţat că vor să trimită tancuri în Ucraina să facă acest lucru cu adevărat”, a spus el.

În interviul său de duminică, Scholz şi-a apărat decizia de a menţine contactul telefonic cu preşedintele rus Vladimir Putin, ultima conversaţie telefonică având loc la începutul lunii decembrie.

Şi voi continua să îl sun pe Putin, pentru că trebuie să continuăm să vorbim unul cu celălalt”, a spus el. Scholz a precizat că tonul conversaţiilor nu a fost nepoliticos, dar perspectivele noastre sunt, desigur, complet diferite”. El a spus că deseori convorbirile telefonice se referă la probleme concrete”, cum ar fi schimburile de prizonieri, exporturile de cereale ucrainene şi soarta centralei nucleare din Zaporojie.

Pentru mine este important ca discuţiile să revină mereu la punctul principal: cum iese lumea din această situaţie teribilă?”, a spus el. Condiţia pentru aceasta este clară: retragerea trupelor ruse”.