• Reconstrucţia Ucrainei ,,trebuie să înceapă acum” , a declarat marţi cancelarul federal german Olaf Scholz, în deschiderea conferinţei internaţionale consacrate acestui subiect.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat la rândul său la acoperirea deficitului bugetar al ţării sale pentru 2023.
  • La rândul său, Ursula von der Leyen a notat că Ucraina are nevoie urgentă de un plan de reconstrucţie în contextul distrugerilor provocate de armata rusă.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au pledat pentru acţiuni urgente în sensul lansării reconstrucţiei Ucrainei, subliniind că, în afară de Uniunea Europeană, la efort trebuie să participe state şi instituţii financiare din comunitatea globală.

În cursul Conferinţei pentru Reconstrucţie, organizată marţi la Berlin la nivel de experţi, Olaf Scholz a afirmat că Ucraina are nevoie de sume de miliarde de euro, reiterând ideea elaborării unui proiect internaţional asemănător cu Planul Marshall, lansat de SUA pentru Europa după al Doilea Război Mondial.

„Este sarcina unei generaţii, dar care trebuie să înceapă acum” , a declarat Olaf Scholz, citat de publicaţia Der Spiegel.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Ucraina nu este singură în lupta sa pentru libertate, pentru independenţă şi suveranitate. Trebuie să găsim direcţii pentru viitorul ţării, nu doar pentru următoarele luni, ci şi pentru viitorii ani” , a adăugat Olaf Scholz, cerând contribuţii din partea investitorilor privaţi şi de stat din întreaga lume.

La rândul său, Ursula von der Leyen a notat că Ucraina are nevoie urgentă de un plan de reconstrucţie în contextul distrugerilor provocate de armata rusă. Preşedintele Comisiei Europene a subliniat că Uniunea Europeană nu poate contribui singură la reconstrucţie, ci este necesar aportul partenerilor puternici precum Statele Unite, Canada, Japonia, Marea Britanie, Australia, precum şi alte state şi instituţii financiare internaţionale.

La Conferinţa de la Berlin au participat şi premierul Ucrainei, Denis Şchmihal, precum şi cel al Poloniei, Mateusz Morawiecki.