• Verzii și Democrații Liberi, parteneri de coaliție minori ai social-democraților lui Scholz, sunt mai dornici să ofere mai multă asistență militară Ucrainei.
  • Moscova își numește acțiunile sale o operațiune specială pentru a dezarma Ucraina și a o scăpa de naționalismul antirusesc.
  • Germania a aprobat pe 26 aprilie livrarea de tancuri antiaeriene Gepard către Ucraina.

Cancelarul Olaf Scholz a respins duminică criticile potrivit cărora Germania nu ar fi dat dovadă de implicare în eforturile occidentale de a furniza Ucrainei armament greu pentru a respinge invazia Rusiei, afirmând că preferă să fie prudent decât să ia decizii pripite.

Scholz se află sub presiune în țară și în străinătate pentru a furniza Ucrainei arme grele, cum ar fi tancuri și obuziere, și pentru a susține un embargo imediat al UE asupra importurilor de energie rusească, pentru a-l lipsi pe președintele Vladimir Putin de valuta forte care îl ajută să finanțeze războiul.

„Îmi iau deciziile rapid și de comun acord cu partenerii noștri”, a declarat Scholz într-un interviu acordat ziarului Bild am Sonntag. „Consider că acțiunile pripite și eforturile germane nonconformiste sunt discutabile”.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Germania a aprobat pe 26 aprilie livrarea de tancuri antiaeriene „Gepard” către Ucraina, un pas susținut de 55% dintre germani care, într-un sondaj de opinie, au declarat că cea mai mare economie europeană ar trebui să furnizeze Ucrainei astfel de arme.

Temându-se că Rusia ar putea extinde războiul și în alte țări în afară de Ucraina, unii dintre partenerii Germaniei din alianța militară NATO și-au exprimat nemulțumirea față de ezitarea inițială a lui Scholz în ceea ce privește înarmarea Ucrainei. Alții, precum Polonia, sunt nemulțumiți de opoziția Germaniei față de un embargo al UE asupra importurilor de gaze rusești.

Scholz a trebuit să găsească un echilibru între cererile lor și cele ale membrilor de stânga din partidul său, care spun că livrarea de arme grele Ucrainei riscă să provoace un răspuns militar rusesc într-o țară terță și să declanșeze un conflict mai amplu.