• Olena Zelenska a declarat că Rusia folosește violența sexuală ca pe o armă.
  • Ea spune că dorește ca guvernul și parlamentarii lui Rishi Sunak să ajute la găsirea și pedepsirea celor care au comis crime de război.
  • Întrebată dacă președintele rus Vladimir Putin are vreo conștiință sau este „pur și simplu un monstru”, Zelenska a răspuns: „A doua variantă”.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a îndemnat Marea Britanie să deschidă calea pentru crearea unui tribunal internațional special care să judece Rusia pentru agresiunea împotriva națiunii sale, subliniind că „doar oprirea războiului este cu adevărat primul pas”.

Vorbind la emisiunea Beth Rigby Interviews de la Sky News, Olena Zelenska a declarat că Rusia folosește violența sexuală ca „o armă” și că dorește ca guvernul și parlamentarii lui Rishi Sunak să ajute la „găsirea și pedepsirea celor care au comis crimele de război”. Zelenska a afirmat că cea mai tânără fată care a fost violată de ocupanții ruși avea patru ani și că cea mai în vârstă supraviețuitoare avea 85 de ani.

Promițând că își va exprima dorința în fața prim-ministrului, Zelenska a declarat: „Și, bineînțeles, până când nu se va face dreptate, nu ne vom simți în siguranță”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Ea a continuat: „Nu am avut încă ocazia să discut cu primul ministru, dar sper că o voi face în timpul vizitei. Așa că am șansa să fac asta și știu că premierul a discutat cu președintele Ucrainei. Nu este o soluție imediată. Nu poate fi rezolvată doar printr-o cerere. Există un număr destul de complex de actori aici, astfel încât să înceapă să dea startul procesului.

„Dar lucrul cheie este că ceea ce sperăm este că liderii primului ministru vor prevala de fapt și vor duce la crearea acestui lucru.” Pusă în fața faptului că, în ultimii 20 de ani, Curtea Penală Internațională a condamnat doar două persoane pentru viol și că, în mod evident, este greu să se facă dreptate, prima doamnă a Ucrainei a recunoscut că va fi o „bătălie” – dar a spus că, dacă statul ucrainean și victimele luptă împreună pentru dreptate, „vom reuși împreună”.

Întrebată dacă președintele rus Vladimir Putin are vreo conștiință sau este „pur și simplu un monstru”, Zelenska a răspuns: „A doua variantă”. Ea a dezvăluit, de asemenea, că nu are niciun mesaj direct pentru liderul rus.

„Voi fi foarte sinceră cu dumneavoastră. Nu vreau să vorbesc direct cu el, niciodată. Nu vreau să mă aflu în această situație”, a declarat Zelenska. Chestionată cu privire la cât de important este ca președintele Putin să se confrunte cu justiția pentru crimele pe care le-a comis sau le-a cerut oamenilor să le comită în Ucraina, prima doamnă a națiunii a subliniat că toți cei care sunt complici la crime ar trebui să fie mustrați.

„Cred că nu este vorba doar de o singură persoană ca Putin, vorbim de Putin colectiv și credem că, și eu cred că, întregul Putin colectiv ar trebui pedepsit”, a spus ea.