• India se uită, de asemenea, la barilul unei crize meteorologice extreme, cu secete, inundaţii şi lipsuri de apă potabilă care devastează mii de vieţi în fiecare an şi au impact asupra economiei deja afectate a ţării.
  • Ultimul deceniu a fost cel mai fierbinte înregistrat din India, potrivit Departamentului de Meteorologie din India, cu temperaturi de până la 0,36 grade Celsius peste medie.
  • În 2016, India a ratificat Acordul de la Paris, angajându-se să-şi reducă emisiile de carbon cu mai mult de o treime.

COVID-19 a devastat economia globală şi a forţat guvernele din întreaga lume să investească trilioane de dolari în efortul de recuperare. Pandemia ar fi putut fi momentul decisiv în lupta împotriva schimbărilor climatice, o oportunitate pentru lideri de a salva mediul, de a pivota planeta către un viitor mai verde și de a combate schimbările climatice.

În schimb, CNN a descoperit că unele dintre cele mai mari ţări producătoare de combustibili fosili injectează banii contribuabililor pentru a susţine industriile poluante. Şi noi date exclusive arată că aceste decizii duc lumea cu un pas mai aproape de o catastrofă climatică .

Cercetările arată că lumea merge cu mult în urma obiectivelor deja insuficiente de limitare a încălzirii globale la sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale şi depune eforturi pentru a o limita la 1,5 grade.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

 Emisiile globale de gaze cu efect de seră au scăzut din cauza restricţiilor cauzate de coronavirus. Criza economică actuală înseamnă că emisiile viitoare sunt proiectate să fie uşor mai mici.

Polonia cheltuieşte 35 de milioane de dolari pentru a cumpăra cărbune nedorit pentru a uşura o industrie „zguduită de pandemie”. În Canada, provincia Alberta investeşte 1,1 miliarde de dolari într-o nouă conductă de petrol, considerată „esenţială” pentru redresarea economică. Queenslandul Australiei accelerează o nouă mină de cărbune pentru a ajuta statul „să se recupereze de impactul Covid-19”. Şi India deschide zeci de mine de cărbune sectorului privat pentru a „transforma criza COVID-19 într-o oportunitate”.

Acordul de la Paris din 2015

Când Polonia a semnat Acordul de la Paris din 2015, s-a angajat să menţină creşterea temperaturii globale cu mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Pentru a limita mai multă încălzire, lumea trebuie să treacă rapid de la combustibilii fosili.

UE, inclusiv Polonia, va trebui să-şi reducă emisiile legate de cărbune aproape de zero până în 2030, dacă doreşte să fie compatibilă cu Acordul de la Paris, potrivit unui studiu din 2017 al institutului de cercetare Climate Analytics.

Australia este al doilea cel mai mare exportator de cărbune din lume, după Indonezia, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, iar Queensland, în special, se bazează în mare măsură pe sectorul resurselor. Mineritul reprezintă aproape 12% din economia Queenslandului şi jumătate din veniturile sale din export, ceea ce o face cea mai mare industrie a statului, potrivit datelor guvernamentale. Este, de asemenea, un angajator important. Unul din şapte locuri de muncă din regiunea extinsă Mackay Isaac Whitsunday este în minerit.

India, al treilea cel mai mare emițător de dioxid de carbon din lume

India este al treilea cel mai mare emiţător de dioxid de carbon din lume, după China şi Statele Unite. Producţia de cărbune a ţării a crescut constant de la 532 de tone metrice în 2010-2011 la 810 de tone metrice proiectate pentru anul 2019-2020, iar guvernul are un plan pe cinci ani pentru a creşte sectorul cărbunelui cu 8% până în 2024.

India importă, de asemenea, o mare parte din cărbunele său. Unul dintre motivele majore pentru impulsul recent în producţia internă este renunţarea la importuri, satisfăcând în acelaşi timp nevoile în creştere de energie ale populaţiei sale de 1,3 miliarde. Dar forţa guvernului Modi către cărbune ca o modalitate de a ajuta economia să se redreseze după ravagiile coronavirusului este în contradicţie cu imaginea sa globală de lider în domeniul climei.

În 2016, India a ratificat Acordul de la Paris, angajându-se să-şi reducă emisiile de carbon cu mai mult de o treime – cu până la 35% sub nivelul din 2005 – până în 2030.

Prim-ministrul indian Narendra Modi vorbeşte la Summitul pentru acţiunea climatică de la Naţiunile Unite din New York, în septembrie 2019. Potrivit unui studiu viitor al Climate Action Tracker , distribuit exclusiv cu CNN, India este încă pe cale să îşi îndeplinească angajamentul faţă de Acordul de la Paris, cu un obiectiv de 40% energie regenerabilă până în 2040.

„India o face destul de bine”, a spus profesorul Niklas Höhne de la NewClimate Institute, unul dintre autorii principali ai studiului Climate Action Tracker. „Există multă expansiune a surselor regenerabile. Există un impuls pentru vehiculele electrice. Şi există un impuls pentru managementul pădurilor”, a adăugat el.

Dar un raport al Autorităţii Centrale pentru Electricitate din India, publicat anul trecut, a constatat că energia pe bază de cărbune ar putea încă reprezenta jumătate din generarea de energie a Indiei în 2030. Iar apelul pentru mai multă exploatare a cărbunelui îi face nervoşi pe oamenii de ştiinţă climatic.

În această criză, există câţiva paşi înapoi”, a spus Höhne. „Dacă luăm în serios Acordul de la Paris, avem nevoie de mult mai puţin cărbune şi fără centrale electrice pe cărbune suplimentare.” Între timp, India este puternic afectată de criza climatică. Ultimul deceniu a fost cel mai fierbinte înregistrat din India, potrivit Departamentului de Meteorologie din India, cu temperaturi de până la 0,36 grade Celsius peste medie.