• Șeful ONU a avertizat lumea că ,,omenirea se află la o singură neînțelegere, la o singură eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară”.
  • Antonio Guterres a făcut acest avertisment în deschiderea unei reuniuni de revizuire a unui tratat vechi de 50 de ani, menit să prevină răspândirea armelor nucleare.
  • Această reuniune este ,,o oportunitate de întărire a acestui tratat şi de a-l adecva cu lumea de astăzi”, a declarat Antonio Guterres.

Umanitatea nu este decât la ,,o neînţelegere” sau ,,o eroare de judecată” de ,,distrugerea nucleară”, a avertizat luni secretarul general al ONU, estimând că un astfel de ,,pericol nuclear nu a mai existat de la apogeul Războiului Rece„, potrivit Le Monde.

,,Am fost extraordinar de norocoşi până în prezent. Dar şansa nu este o strategie, nici un scut pentru a împiedica tensiunile geopolitice să degenereze în conflict nuclear”, a declarat Antonio Guterres în deschiderea unei conferinţe a celor 191 de ţări semnatare a Tratatului de Neproliferare Nucleară.

,,Astăzi, umanitatea este la o neînţelegere, o eroare de judecată de distrugerea nucleară”, a spus el, făcând apel la construirea unei lumi ,,debarasate de arme nucleare„.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Vizită la Hiroshima

După ce a fost amânată de mai multe ori din 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, cea de a 10-a conferinţă de examinare a NPT, tratat internaţional în vigoare în 1970 care are drept scop împiedicarea proliferării armelor nucleare, se desfăşoară până la 26 august la sediul ONU din New York.

Această reuniune este ,,o oportunitate de întărire a acestui tratat şi de a-l adecva cu lumea de astăzi”, a declarat Antonio Guterres, exprimându-şi speranţa privind o reafirmare a neutilizării armei nucleare, dar şi pentru ,,noi angajamente” pentru reducerea arsenalului.

,,Eliminarea armelor nucleare este singura garanţie că ele nu vor fi niciodată utilizate„, a mai adăugat el, precizând că se va deplasa în câteva zile la Hiroshima pentru comemorarea victimelor bombardamentului.

,,Peste 13.000 de arme nucleare sunt stocate în arsenale din întreaga lume. Într-un moment în care riscurile proliferării cresc şi barierele pentru prevenirea acestei escaladări slăbesc”, a subliniat el, evocând ,,crizele” din Orientul Mijlociu, din Peninsula Coreea şi invadarea Ucrainei de către Rusia.