• Guvernul a declarat că a cerut armatei și poliției să restabilească calmul în Goma.
  • Criticii subliniază că, în acest timp, activitatea rebelilor nu a luat sfârșit.
  • RD Congo acuză Rwanda, țara vecină, că susține M23.

Cel puțin 10 persoane au murit în timpul protestelor împotriva unei forțe de menținere a păcii a ONU la Goma, în Republica Democrată Congo, potrivit poliției. Șapte dintre morți erau civili, în timp ce ceilalți erau membri ai personalului ONU.

Presa locală a relatat că protestatarii au fost împușcați de forțele de menținere a păcii. În ultima vreme a avut loc o recrudescență a violențelor în zonă, iar localnicii acuză ONU că este ineficientă.

Estul RD Congo rămâne instabil, cu peste 100 de grupuri rebele active. Aceasta a fost a doua zi de proteste, oamenii cerând ca ONU să își retragă forțele de menținere a păcii din zonă. Luni, demonstrațiile, convocate de aripa de tineret a guvernului, au devenit violente când protestatarii au luat cu asalt și au jefuit sediul local al misiunii ONU și o bază logistică.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI? PRIMĂVARA DESCHIDE SEZONUL VERDEȚURILOR
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Apoi, marți, protestele s-au intensificat. Ne-au dat cu gaze lacrimogene pentru că am venit să spunem că Monusco nu ne ajută. Sunt în Congo de 22 de ani și nu funcționează nimic, a declarat protestatarul Anselme Musimbwa.

Un alt demonstrant, Jack Sinzahera, a declarat: Avem propria noastră poliție care va avea grijă de securitatea și proprietatea noastră, nu vrem să avem nimic de-a face cu Monusco. Una dintre imaginile grafice împărtășite pe rețelele de socializare arăta o persoană care zăcea nemișcată la pământ, în timp ce alții strigau că a fost împușcată mortal de forțele ONU.

Purtătorul de cuvânt al guvernului RD Congo, Patrick Muyaya, a declarat anterior pe Twitter că cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte aproximativ 50 au fost rănite. Dar nu a spus cine crede că este responsabil. Luni, șeful Monusco, Khassim Diagne, a declarat că nu în haos și confuzie sau divizare vom face progrese spre stabilizare și pace.

Monusco este alături de popor și sprijină forțele naționale de apărare și de securitate în lupta lor împotriva grupurilor armate. Au mai existat proteste împotriva ONU de-a lungul anilor în Goma și în alte orașe din estul țării, dar nu la această scară sau la acest nivel de violență. O forță de menținere a păcii a ONU se află în RD Congo de peste două decenii. Monusco a luat locul unei misiuni anterioare a ONU în 2010.

Criticii subliniază că, în acest timp, activitatea rebelilor nu a luat sfârșit, iar oamenii din regiune continuă să trăiască într-o stare de insecuritate. Monusco are în prezent aproape 18.000 de persoane în țară, inclusiv peste 12.000 de soldați – Pakistanul, India și Bangladesh au furnizat cel mai mare număr de trupe. Aceasta se pregătește să se retragă – deși nu a fost stabilită nicio dată.

În această țară a avut loc o intensificare a conflictului în care sunt implicate mai multe grupuri armate, inclusiv mișcarea M23 și Forțele Democratice Aliate. RD Congo acuză Rwanda, țara vecină, că susține M23, lucru negat de Rwanda. În urmă cu trei săptămâni, cei doi lideri ai celor două țări au convenit asupra unui proces de dezescaladare în estul RD Congo.