• La trei zile după bombardamentul de la Hiroshima, Washingtonul a lansat o bombă cu plutoniu asupra orașului portuar japonez Nagasaki.
  • 140.000 de persoane au murit când Hiroshima a fost bombardată de Statele Unite la 6 august 1945.
  • Aproximativ 13.000 de arme nucleare sunt deținute în prezent în arsenalele de stat din întreaga lume, a declarat șeful ONU.

Omenirea se joacă cu un pistol încărcat, în timp ce crizele cu potențial de dezastru nuclear se înmulțesc în întreaga lume, a declarat sâmbătă, la Hiroshima, la 77 de ani de la primul atac cu bombă atomică, șeful ONU, Antonio Guterres.

În cadrul unei comemorări anuale, Guterres a avertizat asupra riscului reprezentat de crizele din Ucraina, Orientul Mijlociu și peninsula coreeană, în timp ce a descris ororile îndurate de orașul japonez. Pentru toate titlurile de ultimă oră, urmăriți canalul nostru Google News online sau prin intermediul aplicației.

Zeci de mii de oameni au fost uciși în acest oraș într-o clipită. Femei, copii și bărbați au fost incinerați într-un foc infernal, a spus el. Supraviețuitorii au fost blestemați cu o moștenire radioactivă de cancer și alte probleme de sănătate.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Trebuie să ne întrebăm: Ce am învățat din norul care s-a umflat deasupra acestui oraș?. Aproximativ 140.000 de persoane au murit când Hiroshima a fost bombardată de Statele Unite la 6 august 1945 – un bilanț care include și pe cei care au pierit după explozie din cauza expunerii la radiații.

În prezent, crizele cu nuanțe nucleare grave se răspândesc cu repeziciune – Orientul Mijlociu, peninsula coreeană, invazia Rusiei în Ucraina, a declarat Guterres, repetând avertismentele pe care le-a făcut săptămâna aceasta la o conferință privind Tratatul de neproliferare nucleară de la New York.

Omenirea se joacă cu o armă încărcată”. Premierul japonez Fumio Kishida și ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, vizitează Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima, Japonia, în această fotografie realizată de Kyodo la 26 martie 2022.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida și ambasadorul SUA în Japonia Rahm Emanuel vizitează Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima, Japonia, în această fotografie realizată de Kyodo la 26 martie 2022.
Înainte de răsărit, supraviețuitorii și rudele lor au început să se adune în Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima pentru a oferi flori și rugăciuni.

O rugăciune tăcută a avut loc la ora 8.15, momentul în care a fost lansată bomba. Ambasadorul rus nu a fost invitat la ceremonie, dar a vizitat Hiroshima joi pentru a depune flori la locul de comemorare.

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie, președintele Vladimir Putin a făcut amenințări abia voalate, lăsând să se înțeleagă că este dispus să desfășoare arme nucleare tactice. Într-un discurs ținut sâmbătă, primarul orașului Hiroshima, Kazumi Matsui, l-a citat pe Leo Tolstoi, autorul rus al cărții Război și pace”, spunând nu-ți construi niciodată fericirea pe nenorocirea altora, pentru că numai în fericirea lor o poți găsi pe a ta.

La trei zile după bombardamentul de la Hiroshima, Washingtonul a lansat o bombă cu plutoniu asupra orașului portuar japonez Nagasaki, ucigând aproximativ 74.000 de persoane și ducând la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Statele Unite rămân singura țară care a folosit vreodată arme nucleare în cadrul unui conflict.

Aproximativ 13.000 de arme nucleare sunt deținute în prezent în arsenalele de stat din întreaga lume, a declarat șeful ONU. Sâmbătă a fost pentru prima dată când Guterres a participat personal la memorialul de la Hiroshima, o vizită de anul trecut fiind anulată din cauza pandemiei COVID-19.