• El a citat în special războiul din Ucraina și amenințarea armelor nucleare pentru conflictele din Orientul Mijlociu.
  • Generațiile viitoare se bazează pe angajamentul dumneavoastră de a vă îndepărta de abis, i-a implorat el pe miniștri și diplomați.
  • Guterres a avertizat că armele geopolitice ating noi maxime.

Șeful Organizației Națiunilor Unite a avertizat luni lumea că omenirea se află la o singură neînțelegere, la o singură eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară.

Secretarul general Antonio Guterres a făcut acest avertisment teribil în deschiderea reuniunii la nivel înalt, mult amânată, pentru revizuirea tratatului istoric vechi de 50 de ani, care are ca scop prevenirea răspândirii armelor nucleare și, în cele din urmă, realizarea unei lumi fără arme nucleare. El a citat în special războiul din Ucraina și amenințarea armelor nucleare pentru conflictele din Orientul Mijlociu și Asia, două regiuni care se îndreaptă spre o catastrofă.

Guterres le-a spus numeroșilor miniștri, oficiali și diplomați care participă la conferința de o lună pentru revizuirea Tratatului de neproliferare nucleară că reuniunea are loc într-un moment critic pentru pacea și securitatea noastră colectivă și într-un moment de pericol nuclear care nu a mai fost văzut de la apogeul Războiului Rece.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

Conferința este o oportunitate de a stabili măsurile care vor ajuta la evitarea unui dezastru sigur și de a pune omenirea pe o nouă cale spre o lume fără arme nucleare, a declarat secretarul general. Guterres a avertizat că armele geopolitice ating noi maxime, aproape 13.000 de arme nucleare se află în arsenalele din întreaga lume, iar țările care caută o falsă securitate cheltuiesc sute de miliarde de dolari pentru arme apocaliptice”.

Toate acestea într-un moment în care riscurile de proliferare sunt în creștere, iar gardurile de protecție pentru a preveni escaladarea sunt slăbite, a spus el, și când crizele – cu nuanțe nucleare – se agravează din Orientul Mijlociu și Peninsula Coreeană până la invazia Rusiei în Ucraina.

Guterres a cerut participanților la conferință să întreprindă mai multe acțiuni: să consolideze și să reafirme de urgență norma veche de 77 de ani împotriva utilizării armelor nucleare, să lucreze fără încetare pentru eliminarea armelor nucleare cu noi angajamente de reducere a arsenalelor, să abordeze tensiunile care se încing în Orientul Mijlociu și Asia și să promoveze utilizarea pașnică a tehnologiei nucleare.

Generațiile viitoare se bazează pe angajamentul dumneavoastră de a vă îndepărta de abis, i-a implorat el pe miniștri și diplomați. Acesta este momentul nostru de a îndeplini acest test fundamental și de a ridica o dată pentru totdeauna norul anihilării nucleare.