• China a numărat doar decese în spitale între începutul lunii decembrie și 12 ianuarie.
  • OMS și mai multe națiuni au cerut Chinei să facă publice date transparente privind COVID pentru a evalua mai bine situația și răspândirea COVID în țară.
  • Între timp, serviciul de trenuri de mare viteză a fost reluat duminică între China continentală și Hong Kong.

Organizația Mondială a Sănătății a făcut apel către China să continue să facă publice datele privind situația COVID-19 din țară, așa cum au făcut sâmbătă prin raportarea a 60.000 de decese legate de COVID de la începutul lunii decembrie.

OMS și mai multe națiuni au cerut Chinei să facă publice date transparente privind COVID pentru a evalua mai bine situația și răspândirea COVID în țară. Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a vorbit sâmbătă cu ministrul Ma Xiaowei, directorul Comisiei Naționale de Sănătate din China, și a apreciat publicarea datelor Covid, se arată într-un comunicat.

Analizând datele, o declarație a OMS a declarat: Datele raportate indică o scădere a numărului de cazuri, a spitalizărilor și a celor care necesită îngrijiri critice. OMS a solicitat o defalcare mai detaliată a datelor în funcție de provincie de-a lungul timpului”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Anunțul de sâmbătă a fost primul bilanț oficial al deceselor de când Partidul Comunist aflat la putere a renunțat brusc la restricțiile anti-virus în decembrie, în ciuda unei creșteri a numărului de infecții care a umplut spitalele. Acest lucru a făcut ca OMS și alte guverne să facă apel la informații, în timp ce Statele Unite, Coreea de Sud și altele au impus controale asupra vizitatorilor din China.

Decesele cauzate de COVID

Guvernul a declarat că 5.503 persoane au murit din cauza insuficienței respiratorii cauzate de COVID-19 și că au existat 54.435 de decese cauzate de cancer, boli de inimă și alte afecțiuni combinate cu COVID-19 între 8 decembrie și 12 ianuarie.

Comisia Națională de Sănătate a Chinei a declarat că au fost numărate doar decesele din spitale, ceea ce înseamnă că oricine a murit acasă nu ar fi fost inclus. Aceasta nu a dat nicio indicație când sau dacă ar putea publica cifre actualizate.

Un oficial din domeniul sănătății a declarat că vârful de urgență națională a trecut, pe baza unei scăderi cu 83% a numărului zilnic de persoane care merg la clinicile pentru febră, față de un maxim înregistrat la 23 decembrie.

Raportul ar fi mai mult decât dublat numărul oficial de decese COVID-19 din China, ajungând la 10.775 de când boala a fost detectată pentru prima dată în orașul central Wuhan la sfârșitul anului 2019. China a numărat doar decesele cauzate de pneumonie sau insuficiență respiratorie în bilanțul său oficial, ceea ce exclude multe decese care ar putea fi atribuite virusului în alte țări.

Între timp, serviciul de trenuri de mare viteză a fost reluat duminică între China continentală și Hong Kong, în condițiile unor restricții care permit ca 5.000 de pasageri din fiecare parte să facă zilnic această călătorie și care necesită un test negativ pentru virus în ultimele 48 de ore.

Cele două părți redeschid legăturile de călătorie care au fost suspendate în cadrul strategiei zero-COVID a Beijingului, care urmărea să țină virusul departe de China. Hong Kong a impus restricții diferite, dar la fel de severe, care au blocat majoritatea călătoriilor internaționale.