• Șase țări au raportat până acum cazuri de COVID-19 în fermele de nurcă
  • Danemarca, Olanda, Spania, Suedia, Italia, Statele Unite
  • Marea Britanie este închisă călătorilor care se întorc din Danemarca

Șase țări au raportat până acum cazuri de COVID-19 în ferme de nurcă, a declarat sâmbătă Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează Le Figaro.

„Până în prezent, șase țări, și anume Danemarca, Olanda, Spania, Suedia, Italia și Statele Unite au raportat cazuri de SARS-CoV-2 în fermele de nurcă din Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor ”, potrivit unui comunicat al agenției ONU.

Anunțul vine după ce miercuri premierul danez Mette Frederiksen a anunțat miercuri sacrificarea a peste 15 milioane de nurci din țară, susținând că o versiune mutată a SARS-Cov-2, care ar putea amenința eficacitatea „Un viitor vaccin, fusese transmis de aceste animale la doisprezece persoane”.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Mutația unui virus este banală și adesea inofensivă, potrivit comunității științifice. Dar, în cazul acestei tulpini, numită „Cluster 5”, aceasta implică, conform primelor studii, o eficiență mai mică a anticorpilor umani, ceea ce amenință dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19.

„Primele observații sugerează că prezentarea clinică, severitatea și transmiterea persoanelor infectate sunt similare cu cele ale altor virusuri SARS-CoV-2 aflate în circulație”, notează OMS.

„Cu toate acestea, această variantă, denumită varianta „Cluster 5 ”, prezintă o combinație de mutații sau modificări care nu fuseseră observate înainte”, adaugă agenția specializată a ONU, subliniind că „implicațiile modificărilor identificate în această variantă nu sunt încă pe deplin înțelese ”.

OMS solicită înființarea de noi studii științifice și de laborator pentru a verifica aceste rezultate și a înțelege care ar putea fi consecințele asupra dezvoltării tratamentelor și vaccinurilor.

Marea Britanie este închisă călătorilor care se întorc din Danemarca

Călătorilor care sosesc din Danemarca, cu excepția rezidenților britanici sau permanenți, li se va refuza acum intrarea în Marea Britanie, anunță Departamentul Transporturilor, după descoperirea în această țară a unei mutații problematice a noului coronavirus de la nurcă.

Această decizie, luată „de urgență”, urmează „publicării de informații suplimentare de către autoritățile sanitare daneze, care raportează un focar generalizat de cazuri de coronavirus în fermele de nurcă, pe baza unei tulpini mutante de virus care se răspândește în anumite comunități locale”, a declarat Ministerul într-un comunicat.