- Ploile musonice fără precedent de la jumătatea lunii iunie, pe care mulți experți le pun în legătură cu schimbările climatice, și inundațiile care au urmat au ucis 1.545 de persoane în Pakistan.
- Șeful OMS a mai spus că aproape 2.000 de unități sanitare au fost complet sau parțial avariate în Pakistan.
- Provinciile sudice Sindh și sud-vestică Baluchistan au fost cele mai afectate – sute de mii de persoane din Sindh trăiesc acum în case improvizate
Organizația Mondială a Sănătății a tras sâmbătă un semnal de alarmă cu privire la un al doilea dezastru în urma inundațiilor mortale din Pakistan din această vară, în timp ce medicii de pe teren se întrec în lupta împotriva epidemiilor de boli transmise prin apă și de alte boli.
Advertisment
Apele au început să se retragă săptămâna aceasta în provinciile cele mai afectate, dar mulți dintre cei strămutați – care trăiesc acum în corturi și tabere improvizate – se confruntă din ce în ce mai mult cu amenințarea infecțiilor gastrointestinale, a febrei dengue și a malariei, care sunt în creștere. Apele murdare și stagnante au devenit terenuri de reproducere pentru țânțari.
Ploile musonice fără precedent de la jumătatea lunii iunie, pe care mulți experți le pun în legătură cu schimbările climatice, și inundațiile care au urmat au ucis 1.545 de persoane în Pakistan, au inundat milioane de hectare de teren și au afectat 33 de milioane de persoane. De asemenea, 552 de copii au fost uciși în inundații.
Recomandări
„Sunt profund îngrijorat de potențialul unui al doilea dezastru în Pakistan: un val de boli și de decese în urma acestei catastrofe, legată de schimbările climatice, care a afectat grav sistemele vitale de sănătate, lăsând milioane de oameni vulnerabili”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o declarație.
„Aprovizionarea cu apă este întreruptă, forțând oamenii să bea apă nesigură”, a mai spus el. „Dar dacă acționăm rapid pentru a proteja sănătatea și a furniza servicii medicale esențiale, putem reduce semnificativ impactul acestei crize iminente”.
Șeful OMS a mai spus că aproape 2.000 de unități sanitare au fost complet sau parțial avariate în Pakistan și a îndemnat donatorii să continue să răspundă cu generozitate pentru ca mai multe vieți să poată fi salvate. Prim-ministrul pakistanez Shahbaz Sharif a plecat sâmbătă la New York pentru a participa la prima adunare a liderilor mondiali în persoană la Adunarea Generală a ONU de la pandemia de COVID-19. Sharif va face apel la mai mult ajutor din partea comunității internaționale pentru a face față dezastrului.
Înainte de plecare, Sharif a îndemnat filantropii și agențiile de ajutorare să doneze alimente pentru copii, precum și pături, haine și alte produse alimentare pentru victimele inundațiilor, spunând că acestea așteaptă cu disperare ajutor.
Provinciile sudice Sindh și sud-vestică Baluchistan au fost cele mai afectate – sute de mii de persoane din Sindh trăiesc acum în case improvizate, iar autoritățile spun că va dura luni de zile pentru a scurge complet apa din provincie.La nivel național, inundațiile au afectat 1,8 milioane de case, au spălat drumuri și au distrus aproape 400 de poduri, potrivit Autorității Naționale de Gestionare a Dezastrelor.
Imran Baluch, șeful unui spital districtual administrat de guvern din Jafferabad, în districtul Dera Allah Yar din Baluchistan, a declarat că din 300 de persoane testate zilnic, aproape 70% sunt pozitive la malarie. După malarie, febra tifoidă și infecțiile cutanate sunt cele mai des întâlnite în rândul persoanelor strămutate, care trăiesc de săptămâni întregi în condiții neigienice, a declarat Baluch pentru The Associated Press.
Pediatrul Sultan Mustafa a declarat că a tratat aproximativ 600 de pacienți la o clinică de teren înființată de organizația caritabilă Dua Foundation în zona Jhuddo din Sindh, majoritatea femei și copii cu infecții gastrointestinale, scabie, malarie sau dengue.
Vineri, reprezentantul agenției ONU pentru copii din Pakistan, Abdullah Fadil, a declarat, după ce a vizitat zonele afectate de inundații din Sindh, că aproximativ 16 milioane de copii au fost afectați de inundații. El a declarat că UNICEF face tot ce poate „pentru a sprijini copiii și familiile afectate și pentru a-i proteja de pericolele continue ale bolilor transmise de apă”.