• Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că organizează un forum deschis pentru a redenumi virusul variola maimuței.
  • Într-o declarație de vineri, agenția de sănătate a ONU a precizat că a redenumit, de asemenea, două familii ale virusului, folosind numere romane în loc de zone geografice, pentru a evita stigmatizarea.
  • Numeroase alte boli, inclusiv encefalita japoneză, virusul Marburg, gripa spaniolă și sindromul respirator din Orientul Mijlociu au fost denumite după zonele geografice în care au apărut sau au fost identificate pentru prima dată. OMS nu a sugerat în mod public schimbarea niciuneia dintre aceste denumiri.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că organizează un forum deschis pentru a redenumi virusul variola maimuței, după ce unii critici și-au exprimat îngrijorarea că denumirea actuală ar putea avea conotații rasiste.

Într-o declarație de vineri, agenția de sănătate a ONU a precizat că a redenumit, de asemenea, două familii ale virusului, folosind numere romane în loc de zone geografice, pentru a evita stigmatizarea. Versiunea bolii cunoscută anterior sub numele de Bazinul Congo va fi cunoscută acum sub numele de Clada unu sau I (unu roman), iar familia/clada din Africa de Vest va fi cunoscută sub numele de Clada doi sau II (doi roman).

OMS a precizat că decizia a fost luată în urma unei reuniuni a oamenilor de știință din această săptămână și în conformitate cu cele mai bune practici actuale de denumire a bolilor, care vizează „evitarea jignirilor față de orice grup cultural, social, național, regional, profesional sau etnic și reducerea la minimum a oricărui impact negativ asupra comerțului, călătoriilor, turismului sau bunăstării animalelor”.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Numeroase alte boli, inclusiv encefalita japoneză, virusul Marburg, gripa spaniolă și sindromul respirator din Orientul Mijlociu au fost denumite după zonele geografice în care au apărut sau au fost identificate pentru prima dată. OMS nu a sugerat în mod public schimbarea niciuneia dintre aceste denumiri.

Publicul poate sugera noi denumiri pentru variola maimuței

Variola maimuțelor a fost numită pentru prima dată în 1958, când s-a observat că maimuțele de cercetare din Danemarca aveau o boală „asemănătoare cu pojarul”.

OMS a declarat că deschide, de asemenea, o cale prin care publicul poate sugera noi denumiri pentru variola maimuței, dar nu a precizat când va fi anunțată o nouă denumire.

Până în prezent, au fost identificate peste 31.000 de cazuri de variolă a maimuțelor la nivel mondial începând cu luna mai, majoritatea dintre acestea fiind în afara Africii. Variola maimuței este endemică în unele părți din Africa Centrală și de Vest de zeci de ani și nu se știa că declanșează focare mari în afara continentului până în luna mai.

OMS a declarat răspândirea globală a variolei maimuței ca fiind o urgență internațională în luna iulie, iar Statele Unite au declarat propria epidemie ca fiind o urgență națională la începutul acestei luni.

În afara Africii, 98% dintre cazuri se înregistrează la bărbații care întrețin relații sexuale cu alți bărbați. Având în vedere că există doar o cantitate limitată de vaccinuri la nivel mondial, autoritățile se grăbesc să oprească variola maimuței înainte ca aceasta să se înrădăcineze ca o nouă boală.