• Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) spune că lumea nu acordă atenţie în aceeaşi măsură situaţiilor de urgenţă care afectează albii şi negrii.
  • Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că doar o fracţiune din ajutorul acordat Ucrainei a fost acordat altor crize umanitare.
  • Războiul din Siria durează de peste un deceniu.

Tedros Adhanom, șeful OMS, susține că putem vedea cum se face o diferență clară între oameni, pe baza a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Acesta susține că Yemen, Afganistan și Siria nu au parte de același ajutor precum se întâmplă în cazul Ucrainei.

Ajutorul acordat Ucrainei este „foarte important”, deoarece „are un impact asupra întregii lumi”, a spus el, dar Tigray din Etiopia, Yemen, Afganistan sau Siria nu primesc aceeaşi atenţie, a mai declarat el, potrivit BBC.

„Nu ştiu dacă lumea acordă cu adevărat aceeaşi atenţie vieţilor albe şi negre”, a declarat dl Tedros într-o conferinţă de presă. „Trebuie să fiu direct şi sincer că lumea nu tratează rasa umană în acelaşi mod. Unii sunt mai egali decât alţii. Şi când spun acest lucru, mă doare. Pentru că văd acest lucru. Foarte greu de acceptat, dar se întâmplă”, a adăugat el.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Șeful OMS vorbește despre deciziile luate de ONU

Tedros, care provine din Tigray, a declarat că ONU a stabilit că sunt necesare 100 de camioane pe zi cu provizii umanitare care să salveze vieţi pentru regiunea etiopiană. Războiul a izbucnit în Tigray între TPLF, un grup care a dominat politica etiopiană timp de aproape trei decenii şi guvern în noiembrie 2020, după luni de tensiuni mocnite.

În urma luptelor, au fost ucişi mii de oameni, inclusiv civili, în timp ce milioane de oameni au nevoie disperată de ajutor umanitar, guvernul federal fiind acuzat că a împiedicat eforturile de ajutorare.

Toate părţile beligerante ar fi efectuat execuţii extrajudiciare şi ar fi recurs la violenţă sexuală. ONU consideră că, în Yemen, este cea mai gravă criză umanitară din lume. În Afganistan, ONU afirmă că 24 de milioane de persoane au nevoie de asistenţă umanitară pentru a supravieţui.

Siria se află în război civil de 11 ani. Aproximativ o jumătate de milion de oameni au fost ucişi şi milioane de persoane au fost strămutate în timpul conflictului.