• Persoanele intersex au trăsături sexuale care nu se încadrează în mod clar în categoriile masculin sau feminin.
  • Rezoluția ONU cere statelor să combată discriminarea și violența împotriva persoanelor intersex.
  • Este prima rezoluție din istorie privind drepturile persoanelor intersex, act privit ca un progres istoric în drepturile omului.

Dintre nou-născuții care vin pe lume pe planetă, peste 100 de milioane nu se încadrează în noțiunile de masculin sau feminin, afirmă experții. Consiliul ONU a adoptat prima rezoluție pentru protejarea drepturilor acestor persoane. Consiliul ONU nu are caracter obligatoriu, ci de recomandare, dar fiind adoptată de o organizație la care au aderat majoritatea țărilor indică faptul că este bine ca toate țările să se conformeze.

În favoarea rezoluției au votat 24 de țări, 23 s-au abținut și niciuna nu a votat împotrivă. Inițiativa a fost promovată de Finlanda, Africa de Sud, Chile și Australia.

ONU a citat experți care afirmă că 1,7% din bebeluși se nasc intersex, o condiție definită ca având trăsături sexuale care nu se încadrează în noțiunile „binare” de masculin și feminin.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Rezoluția cere statelor să „combată discriminarea, violența și practicile dăunătoare împotriva persoanelor cu variații înnăscute ale trăsăturilor sexuale”, dar și a cauzelor care stau la discriminarea acestora.

Documentul cere de asemenea ca persoanele intersex să fie ajutate „să se bucure de cel mai înalt standard care poate fi obținut” în ceea ce privește sănătatea fizică și mintală.

O altă solicitare este ca Biroul Comisarului ONU pentru Drepturile Omului să publice un raport „care examinează în detaliu legile și politicile discriminatorii, actele de violență și practicile dăunătoare împotriva persoanelor” intersex „din toate regiunile lumii”.

Citește și