• Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a vorbit despre dificultățile de operare în timpul războiului de 12 ani din Siria.
  • Guterres a declarat că, având în vedere numărul tot mai mare de morți, este extrem de urgentă furnizarea de hrană, sănătate, nutriție, protecție, adăposturi, provizii de iarnă și alte bunuri vitale pentru toate milioanele de persoane afectate”.
  • Ambasadorul Franței la ONU, Nicolas De Riviere, a declarat reporterilor înainte de reuniunea de luni a consiliului că seismul este o tragedie umanitară care nu trebuie politizată”.

Președintele Siriei a acceptat să deschidă două noi puncte de trecere din Turcia spre nord-vestul țării, controlat de rebeli, pentru a livra ajutoarele și echipamentele de care au nevoie disperată pentru a ajuta milioanele de victime ale cutremurului, a anunțat luni ONU.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat acordul liderului sirian Bashar Assad de a deschide punctele de trecere de la Bab Al-Salam și Al Raée pentru o perioadă inițială de trei luni. În prezent, ONU nu a fost autorizată să livreze ajutoare în zona de nord-vest a Idlib decât printr-un singur punct de trecere, la Bab Al-Hawa, la insistențele Rusiei, aliat al Siriei.

Anunțul a fost făcut după o întâlnire la Damasc, mai devreme luni, între Assad și șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths, care și-a petrecut weekendul vizionând distrugerile provocate de cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a devastat sudul Turciei și nord-vestul Siriei.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Anunțul oficial al lui Guterres a fost făcut în timpul unei reuniuni cu ușile închise a Consiliului de Securitate al ONU, unde diplomații au declarat că Griffiths a anunțat acordul lui Assad de a deschide cele două noi puncte de trecere în timpul unei ședințe virtuale.

Ambasadorul Siriei la ONU, Bassam Sabbagh, a declarat reporterilor în timp ce avea loc reuniunea că Assad a avut o întâlnire pozitivă și constructivă” cu Griffiths și a confirmat necesitatea ca ajutorul urgent să intre în toate regiunile din Siria, inclusiv în cele aflate sub ocupație și sub controlul grupurilor teroriste armate”.

Pe baza acestui fapt, Siria sprijină intrarea ajutorului umanitar în regiune prin toate punctele de trecere posibile, indiferent care ar fi acestea – din interiorul Siriei sau de peste granițe – pentru o perioadă de trei luni, pentru a asigura livrarea de ajutor umanitar către poporul nostru din … nord-vestul Siriei”, a declarat Sabbagh.

Brazilia și Elveția, care supervizează problemele transfrontaliere din Siria în cadrul Consiliului, au cerut implementarea rapidă” a acordului de deschidere a celor două noi puncte de trecere. Sperăm cu siguranță că Assad este serios în această privință”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price. Ar fi un lucru bun pentru poporul sirian”, a spus el, menționând opoziția anterioară a regimului sirian față de crearea unor noi puncte de trecere umanitare.

ONU a fost supusă unei presiuni intense pentru a trimite mai multe ajutoare și echipamente grele în nord-vestul Siriei, controlat de rebeli, de când a avut loc cutremurul de acum o săptămână, în condițiile în care supraviețuitorii nu au mijloacele necesare pentru a căuta alți supraviețuitori, iar numărul morților este în creștere.